Алкохолот двојно ти го скратува животот (виц)

Разговараат двајца пијани другари во кафана:
– Знаеш ли што прочитав? Пиењето ти го скратува животот двојно!
– Е како така?
– Е па ти на пример колку години си?
– 40.
– Е ако не пиеше, веќе ќе беше 80!