Археолозите во Турција открија таен јазик стар 3.000 години. Ќе има ли херој да го прочита?

Археолошкото откритие во Турција содржи таен текст за кој се верува дека е напишан пред повеќе од 3.000 години. Текстот е откриен меѓу десетици илјади антички глинени плочи кои припаѓаат на Хетитската империја.
Никој сè уште не успеал да го дешифрира мистериозното клинесто писмо, кое се разликува од сите познати древни пишани јазици на Блискиот Исток. Експертите веруваат дека тоа е можеби одамна изгубен јазик кој има заеднички корени со анадолско-индоевропските јазици.

 

 

 

Мистериозната чкртаница се појавува на крајот од култен ритуален текст на хетитски, најстариот познат индоевропски јазик. Интересно, откако ќе го разберете текстот, можете да прочитате фраза што се преведува како „Отсега па натаму, читајте на јазикот на земјата Калашма“.

Калашма, според научниците, се однесува на организирано општество од бронзеното доба, веројатно на северозападниот раб на Хетитската империја во античка Анадолија. Оваа локација, далеку од главниот град Хатуса, каде што е откриена глинената плоча, претставува фасцинантна мистерија за истражувачите.

Раководителот на археолошките ископувања на урнатините на Хатуса, Андреас Шахнер, ја нагласува важноста на откритието. Тој вели дека глинената плоча била извонредно добро сочувана во споредба со многу други пронајдени во истата област.

Експертите со нетрпение го очекуваат откривањето на мистеријата на овој мистериозен текст, кој би можел да фрли светлина врз непознати поглавја од човечката историја.