Астрономи го фатија неверојатниот момент во кој две ѕвезди насилно се „борат“

Кога си замислувате ѕвезда најверојатно замислувате небесно тело кое мирно стои во вселената со останатите „соседи“. Нели? Епа се покажа дека ѕвездите не се толку мирни. Тие дури имаат и насилни „тепачки“ во кои се борат за опстанок.

Телескопот во Чиле неодамна го фати моментот кога една ѕвезда проголтува друга ставајќи крај на нејзиниот живот предвреме во епска битка и негирајќи сè што мислевме дека знаевме за Сончевиот систем. Астрономите беа во можност да ги направат снимките користејќи Atacama Large Millimetre/Submillimetre Array (ALMA) заедно со податоците од експериментот Атакама Патфиндер, откако забележаа облак од гас кој резултирал од ударот.

Битката се случила во рамките на starвездениот систем HD101584, а, според изјавата на Ханс Олофсон од Технолошкиот универзитет „Чалмерс“ во Шведска, е посебна ’во смисла дека овој„ процес на смрт “бил прекинат предвреме и на драматичен начин.

Олофсон, главниот автор на студијата објавена во списанието Astronomy & Astrophysics и тим научници откриле дека кога поголема ѕвезда, која се претворила во црвен џин, се обидела да го престигне својот помал придружник, тој се борел со неа и се формирала спирала.

И покрај тоа што можеби не изгледа како толку важно, битката всушност ќе им помогне на астрономите да разберат низ што ќе помине сонцето додека се развива кон смртта.