Астрономите ја открија најнегостопримливата „пеколна“ планета со незамисливи временски услови

Неодамна е откриена „пеколна планета“ која има некои од најекстремните услови во универзумот. Светот, наречен K2-141b, е пронајден околу 200 светлосни години оддалечен од Земјата и има ветрови со над 5.000 км / ч и површински температури над 2.600 степени С. Но, ова е само дел од ужасните услови на пеколната планета.

Истражувачите од Мекгил и универзитетот Јорк први го предвидоа времето на карпестата планета, што за прв пат го откри вселенскиот телескоп Кеплер во 2018 година. На оваа планета паѓа дожд од карпи и има лава-мориња длабоки над 145 метри.

Светот е прилично заклучен, што значи дека едната страна секогаш е свртена кон нејзината ѕвезда домаќин, со бесконечна дневна светлина што резултира со температури доволно жешки за испарување на карпите. Другата страна, свртена настрана од ѕвездата, е замрзнувачка -164С, што е доволно ладно за да замрзне азот – огромната разлика создава интензивни ветрови од 5.000 км / ч.

K2-141b е „супер земја“, категорија планета што не се наоѓа во Сончевиот систем. Тој е околу пет пати поголем од нашиот свет, но потребни се само 0,3 дена за да направи круг околу својата ѕвезда. Орбитрира на само 1 милион километри од својата ѕвезда џуџе, за споредба Меркур орбитрира 58 милиони километри од нашето Сонце.

Водечкиот автор Гианг Нгуен, докторанд, рече дека огнениот жежок свет има површина, океан и атмосфера, сите се состојат од карпи – од стопена лава до дожд од камење. Исто како и циклусот на вода на Земјата каде што испарува, се крева во атмосферата, кондензира и паѓа назад како дожд, така и натриумот, силициум моноксидот и силициум диоксидот паѓаат на K2-141b.

На K2-141b, минералната пареа формирана од испарена карпа е зафатена со студена ноќна страна од суперсонични ветрови и „дожд“ од карпи повторно се враќа во океанот од магма. Резултирачките струи течат назад кон жешкиот дл на егзопланетата, каде што карпата испарува уште еднаш.