Авганистанците се разбудија во кошмар! Што ќе се случува понатаму?

Насекаде кружат видеа од луѓе кои ги преплавија аеродромите во стампеда за да избегаат од Авганистан (видеото можете да го видете најдоле). Општо познато е дека државата е сега во рацете на Талибанците, но што понатаму? Какви последици ќе остави ова на животот на луѓето од Авганистан, а потоа и на целиот свет?

Кој ја продаде државата?

Ашраф Гани и потпретседателот Амрула Салех избегаа во Таџикистан во неделата откако Талибанците го опколија Кабул, главниот град на Авганистан. Ова се случи додека претставници од три страни – авганистанската влада, Талибан и САД – седеа во Доха, Катар за да разговараат за трансферот на власта.

Се верува дека САД обезбедија „збор“ од Талибанците дека нема да го принудат нивниот влез во Кабул додека не се обезбеди безбедност на владините претставници предводени од Гани и американски државјани. Последната рунда преговори во Доха започна во петокот. Талибанците влегоа во Кабул набргу откако Гани и Салех избегаа од главниот град на Авганистан.

Како милионска војска беше „поразена“ од 75.000 Талибанци?

Авганистанската влада предводена од Гани имаше сила од 3,5 лак. Вклучуваше и полициска сила. Ефективната сила на војската беше околу 2,5 милиони, се вели. Сепак, таа скромно загуби од околу 60.000-75.000 талибански борци.

Авганистанската армија и полициските сили имаа историја на напуштање и високи жртви, покрај корупцијата. Во својот извештај до американскиот Конгрес за 2021 година, Специјалниот инспектор за Авганистан (СИГАР) ја покрена корупцијата како главен проблем со авганистанските сили, додека процени дека повеќе од 88 милијарди американски долари се за безбедноста на Авганистан.

„На прашањето дали тие пари беа добро потрошени, конечно ќе се одговори со исходот од борбите на теренот“, се вели во извештајот на СИГАР.

Директно од гласот на народот

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Влогерот од Хрватска, Кристијан Илчиќ, кој патува низ светот, на својот Инстаграм профил објави дека кога патувал во Авганистан запознал прекрасни луѓе кои му покажале многу топлина и гостопримство. Тој бидејќи и денес е во контакт со некои од нив пренесува дека луѓето кои не успеале да избегаат на време (сиромашни се) се преплашени. Според пријателот на Кристијат Талибанците веќе почнале да одат од куќа на куќа и да ги земаат девојчињата за да им бидат невести за нивните борци.

Светот почнува да губи рамнотежа, но кој е одговорен за ова?