Австралијците гладни за забави уживаат во бурната ноќ по трката за Купот во Мелбурн

Луѓе гладни за забава пукнаа во полн ек на денот на Купот во Мелбурн, отфрлајќи го заклучувањето што ја измачува Австралија повеќе од една година, а радосните Австралијци се забавуваат цела ноќ.

Илјадници бурни љубители на коњски трки се собираат и во Сиднеј и во Мелбурн за да ги бодрат коњите, додека толпата се собира во пабовите и клубовите низ Австралија за трката што ја возбудува нацијата.

Откако беа ограничени од Ковид-19, милиони Австралијци живееја под сериозни ограничувања со месеци, затворени во своите домови, отсечени од пријателите и семејството, за повеќето не беше важно кој коњ ќе победи – се беше до еуфоричната атмосфера. и враќањето во нормален живот.

И Сиднеј и Мелбурн штотуку поминаа низ месеци на исцрпувачка изолација, а главниот град на Викторија е затворен 262 дена – најдолгиот локдаун во кој било град во светот.

Тркачката патека Флемингтон може да собере до 120.000 гледачи во деновите на големите трки, но 10.000 гледачи во вторникот беа забележително подобрување во однос на минатата година, кога не беа дозволени ниту толку поради строги ограничувања.

Сега кога милиони луѓе уживаат во својата новопронајдена слобода, некои посетители на забавата можеби малку ја претераа прославата, бидејќи толпи љубители на коњски трки беа пијани додека излегуваа по долгиот ден на прослава. А дел од посетителите останаа да лежат на тревникот на хиподромот.