Австралиските пожарникари позираат за нивниот календар за 2021 и парите повторно одат за хуманитарни цели

Австралискиот календар за пожарникари е основан во 1993 година за поддршка на Фондацијата Детска болница, обезбедувајќи средства за истражување на детски изгореници. Оттогаш, собра над 3,2 милиони долари за разни добротворни организации, а со оглед на начинот на кој досега се одвиваше 2020 година, навистина ни треба и оваа година.

„2019 и почетокот на 2020 година беше особено катастрофално време, а светот тагуваше за Австралија бидејќи страдавме од катастрофални пожари и проценета загуба од 1 милијарда животни од нашиот разновиден природен животински свет“, објасни тимот на Календарот на австралиските пожарникари. „Додека пожарите можеби поминаа, уништената природа го оневозможи враќањето во своето природно живеалиште за многу од раселените диви животни.“, додаваат тие.

Оваа година, популарниот календар за „Љубители на животни“ ќе биде поважен од кога било. Додека средствата од минатогодишниот календар за 2020 година помогнаа да се плати нова опрема и материјали за скоро 6 месеци, изданието 2021 година треба да игра важна улога во лекувањето на повредениот див свет од неодамнешните пожари.