Австралиското „самовилско“ езеро ги привлекува туристите со својата тиркизна вода

Во срцето на Сините планини, нешто повеќе од три часа возење западно од Сиднеј се наоѓаат најголемите и најимпресивните пештери во Австралија. Но, можеби главната атракција на пештерите Џенолан е Синото езеро, кое своето име го добива по својата неверојатна боја – зачудувачка нијанса на тиркизно сина боја. Оваа боја е создадена од природен феномен што се јавува кога светлината се одразува на наслагите од варовник под вода во основата.

Вештачкото езеро било формирано во 1908 година за да се создаде хидроцентрала за домови во околината, но неговите градители немаа идеја дека ќе стане толку спектакуларна глетка за илјадници посетители секоја година.