Берберница од Австралија најде начин како исечената коса да ја искористи за да ја спасува планетата

Синџир на берберници во Сиднеј наиде на иновативна употреба за старата коса на своите клиенти, што помага да се спаси животната средина.

Повеќето отфрлени распукани краеви се фрлаат на подот на фризерите и се исфрлаат заедно со општиот отпад, но Гранд Ројал Бербери, кои имаат неколку берберници го водат патот кон одржливоста на фризерството.

Вработените во компанијата ја собираат старата коса и ја донираат за да направат полнети чорапи, кои потоа се користат за да помогнат во натопувањето на маслото за време на истурање на нафта. Иновативната техника се појави по обемното истражување на Универзитетот за технологија Сиднеј (УТС) и откритието го револуционизира процесот на расчистување на океаните.

Гранд Ројал е првата одржлива независна берберница во Австралија и сопственичката, Марија Дилон, рече дека сака да се вклучи во овој процес за да ги обезбеди нејзините деца и генерациите што доаѓаат да имаат свет во кој може да се живее.

Севкупно, ланецот на берберници собира околу седум корпи со коса неделно пред да бидат соберени од Салон за одржливост, компанија посветена на намалување на отпадот во салоните низ Австралија. Клиентите плаќаат данок од $ 2 за да ги покријат трошоците на шемата и иако Марија на почетокот била загрижена како ќе реагираат на нив им се допаднала идејата.

Идејата за употреба на коса за да помогнете во собирање на маслото беше истакната по истражувањето на д-р Меган Мареј од УТС, од Факултетот за животни науки, а потоа и студентката на мастер студии Ребека Пагнуко во 2017 година. Гранд Ројал прави обид да ги рециклира сите пластични шишиња, сите жилети и фолијата што се користи при бојадисување на косата.