Бесплатен ресторан (виц)

Влегува Македонец во ресторан, а таму натпис:
„Јадете, пијте, колку сакате, а ќе платат вашите внуци!“
Македонец како Македонец, ја зграпчил шансата и се најал и напил колку што можел. На крајот му доаѓа келнерот и му ја носи сметката.
– Ама, нели е бесплатно. Еве го натписот таму!
– Точно така, но ова е сметката на вашиот дедо!