Без тавче, без маснотии: Пржено јајце за три минути кое секој ќе го посака!

Викенд појадок од соништата, без тавче, без непотребна маснотија – конечно постои и таков рецепт! Најчеста грешка кај пржените јајца? Висока температура, јајце залепено за тавче и жолчка како гума. Но, сега има нов трик кој ќе ви донесе совршено пржено јајце за три минути, без да го „пржите“ воопшто.

Без тавче, без маснотии: Пржено јајце за три минути кое секој ќе го посака!

Готвачката Чију Чианг, креаторка на „I Heart Umami“ рецептите, откри: „Правењето пржено јајце во фритеза на воздух е брза и лесна алтернатива на традиционалното готвење на шпорет. Јајцата се подготвуваат со многу помалку масло, што значи дека јајцето е поздраво, со помалку маснотии и калории, а го добивате најкремастото пржено бело со крцкава кора, без неред во кујна.“

Express објави: „Јајцата вака секогаш излегуваат совршени – крцкави одозгора, со кремаста и течна жолчка во средината.“

Потребни состојки:

  • Едно големо јајце
  • Малку маслиново масло или путер
  • Хартија за печење во фритеза на воздух
  • Шпатула

Метод:

Едноставно скршете го јајцето врз хартијата за готвење во фритезата на воздух на која че намачкате малку масло. Ставете јајцето да се пече на 180°C три минути – за јајце со мека жолчка. Ако сакате жолчката да биде средна, додадете уште една минута.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *