Бил Гејтс се разведе од Мелинда Гејтс по 27 години брак: Како ќе поделат 130 милијарди долари?

На социјалните мрежи Бил Гејтс и неговата сопруга Мелинда објавија дека се разведуваат. Веста изненади, бидејќи тие беа еден од најсилните парови во светот кои создадоа нови технологии, извршија многу добротворни активности и помогнаа во развојот на ИТ. Која беше причината?

„После многу размислување и работа на нашата врска, донесовме одлука да го прекинеме нашиот брак. Ние ќе продолжиме да работиме заедно на фондацијата, но повеќе не веруваме дека ние, како двојка, можеме да растеме заедно во оваа нова фаза од нашите животи “, рече Гејтс на Твитер.

Во моментот, неговото богатство се проценува на 130 милијарди долари. Ако не бил склучен договор за брак меѓу парот, тогаш Мелинда има право на половина од оваа сума.