Близнаци ја исплатиле хипотеката на родителите и можат да си дозволат многу работи откако се фокусирале на нивната страст

Метју и Бен Хортон, кои ја создадоа својата прва игра на платформата Роблокс на возраст од 13 години, заработуваат повеќе од тројно од просечната плата во Велика Британија со создавање игри на Интернет.

20-годишните браќа од Норфолк сега заработуваат најмалку 100 000 фунти годишно. Користејќи го добро своето богатство, близнаците ја исплатија хипотеката на својот родител, ги финансираат универзитетските кариери на своите браќа и сестри и се откажаа од понатамошно образование за да ја развиваат својата кариера преку интернетот.

Првата успешна игра на Мет и Бен беше наречена Возење со брод, и од корисниците бараше да се движат низ светот со атракции. Иако бесплатна за играње близнаците брзо најдоа начин да заработат 5 фунти дневно со продажба на производи или опционални поволности, како што е млазен пакет за летање низ играта, за да го подобрат искуството.

„Кога започнавме, имавме 13, работејќи девет до пет на Божиќните празници. Имавме само околу 1 фунти неделно џепарлак, така што 5 фунти беа многу.“, вели Бен.

Браќата се целосно самоуки, со тоа што Мет се научил видео продукција за да може да прави трејлери за игрите, додека Бен научил програмирање и дизајн на кориснички интерфејс за да може да прави функционални, пријатни игри.

Оттогаш се проширија и сега создаваат видеа, софтвер и стока, како и игри за продажба на платформата. Следниот чекор во нивниот план е да се преселат во САД и да започнат своја сопствена компанија, бидејќи „тоа ќе ни овозможи да бидеме таму каде што е нашата публика и другите програмери“, вели Мет.

Браќата, кои отсекогаш сакале игри, првпат го откриле Роблокс во 2010 година, платформа што им овозможува на корисниците да креираат и монетизираат свои игри.

„Даваше пристап до разнишани, интересни креации од стотици луѓе. Тоа беше ново нешто што беше фасцинантно. Првите три години откако го пронајдовме Роблокс, ние само ги игравме игрите. Потоа, во Божиќните празници во 2013 година, започнавме да експериментираме со создавање на сопствена игра и тоа навистина ја започна нашата кариера.“, вели Мет.