Амбициозен програмер „ги оживеа“ ликовите на 7 познати слики со користење на вештачка интелигенција и резултатот е неверојатен

Веројатно, во блиска иднина, можната средба на улица со Мона Лиза која шета под рака со Леонардо да Винчи, нема да изненади никого. Навистина, за време на периодот на развој на информатичката технологија, невозможното е можно. Но, за сега, ова се само фантазии.

Ентузијаст, блогер и едноставно талентирана личност Денис Ширјаев ги генерираше лицата на Мона Лиза и неколку други херои на познати слики во нервната мрежа. Едноставно кажано, тој ги „оживеал“ со помош на вештачка интелигенција. И сега секој од нас има можност да ги погледне изразите на лицето на убавата Венера на Сандро Ботичели.

1. Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ (1503–1506)

2. Фрида Кало „Автопортрет со ѓердан од трње и колибри“ (1940)

3. Сандро Ботичели, „Раѓање на Венера“ (1485–1486)

4. Јан Вермер „Девојка со бисерна обетка“ (1665)

5. Леонардо да Винчи “Дамата со хермелин” (1489-1490)

6. Грант Вуд „Американска готика“ (1930)

7. Рембрант ван Рејн „Ноќна стража“ (1642)