Британците наскоро би можеле да јадат бубачки, габи и месо одгледувани во лаборатории, во обид да станат „светска суперсила“ на пазарот

Британците наскоро би можеле да ги искусат сите видови бубачки, габи и месо одгледувани во лаборатории, во обид да се справат со климатската криза.

 

 

 

Обединетото Кралство планира да го предводи патот кон „алтернативното месо“ како дел од напорите за борба против зголемената глобална популација и поголем притисок врз животната средина и синџирите за производство на храна. Предводник на движењето е новиот потфат од повеќе милиони долари, кој започна вчера.

Вкупно 20 милиони долари се обезбедени од агенцијата за иновации на Обединетото Кралство, UKRI, за новоформираниот Национален иновативен центар за алтернативни протеини (NAPIC), во обид да се отфрлат националните трендови во исхраната во корист на алтернативни залихи на протеини за кои е потребна помалку енергија за производство.

 

 

 

Само 9% од протеините што моментално се консумираат во Обединетото Кралство доаѓаат од немесни производи. „Thinktank Green Alliance“ се надева дека индустријата би можела да вреди 9 милијарди долари годишно и да создаде 25.000 работни места до 2035 година. Исто така, 28 милиони долари од другите засегнати страни се вложуваат во фондот за да им се помогне на истражувачките групи кои соработуваат на проектот.

Се надеваме дека новите истражувања може да доведат до појасно разбирање за тоа кои придобивки и можни ризици се навистина поврзани со потрошувачката на повеќе производи кои се алтернативи за месото.

 

 

Научникот за материјали за храна, професор Анвеша Саркар, од Универзитетот во Лидс и водач на проектот NAPIC, рече: „Сакаме да направиме нормализација на алтернативни протеини за навистина одржлива планета“, додавајќи дека се надева дека проектот може да го претвори Обединетото Кралство во алтернативна протеинска „глобална суперсила“.

 

 

Додека голем дел од истражувањето може да се занимава со работи како инсекти и разни видови печурки, месото одгледано во лабораторија останува една од најинтригантните алтернативи. Според порталот за потрошувачка на храна „Sentient“, „култивираното месо се одгледува од животински клетки и иако не е идентично со ткивата на живо животно, тоа е направено од истите материјали и има речиси иста структура. За сите намери и цели, месото одгледано во лабораторија е навистина месо“.

Во Обединетото Кралство, култивираното месо моментално е одобрено за употреба во храна за домашни миленици, додека неколку места низ светот во моментов дадоа зелено светло и за човечка исхрана.