Брзото јадење нѝ заштедува време, но ни штети по здравјето – одвојте време за „спор“ оброк и заштитете сѐ себеси
Нашиот брз модерен живот често ни одзема време за основните активности како јадењето. Многумина од нас зграпчуваат нешто брзо за појадок на излегување од дома или ручаат набрзина за повеќе време за други работи.
Покрај повеќето филозофски размислувања за нашата култура на брзање, вреди да се спомене и влијанието на пребрзото јадење врз нашето здравје. Дали некогаш сте доживеале премногу гасови? Дали често патите од тешко варење или надуеност? Колку време сте обрнале внимание на тоа колку всушност се чувствувате гладни или сити?

Гасови
Во однос на првиот од овие проблеми, постои состојба која вклучува голтање прекумерна количина на воздух за време и помеѓу оброците, позната како аерофагија. Може да предизвика сè, од блага непријатност и чувство на тежина и надуеност до абдоминална болка и дистензија (видливо зголемување на големината на абдоменот после јадење).
Нормалната количина на гас во дигестивниот тракт кога нашиот стомак е празен е околу 200 мл. Ако оваа количина значително се зголеми, физиолошките механизми за нејзино исфрлање може да станат многу непријатни. Оваа количина на воздух зависи од рамнотежата помеѓу внесот, производството и елиминацијата на гасот преку подригнување, надуеност или неговото консумирање од страна на цревниот микробиом.
Брзото јадење е еден од главните фактори за зголемување на внесот на воздух и производството на гас, иако гумата за џвакање, пушењето и промените во цревната микробиота исто така може да придонесат.
Не џвакате доволно
Кога јадеме набрзина, имаме помалку време за џвакање, што значи дека храната речиси цела стигнува до стомакот. Затоа се потребни повеќе стомачни киселини за правилно да се вари. Покрај тоа што бара поголем метаболички напор, ова предизвикува и непријатно чувство на тежина и варење што ги придружува избрзаните оброци.
Друг ефект од недоволното џвакање – со што не им дозволуваме на оралните ензими да ја вршат својата работа – е апсорпцијата на храната во тенкото црево. И покрај најдобрите напори на желудникот, неизџваканата храна може да стигне до цревата без да биде доволно сварена.

Не знаете кога да престанете со јадење
Кога станува збор за чувството на глад и ситост, стапува во игра оската црево-мозок – мозокот е одговорен за испраќање на сигналите кои управуваат со дигестивните процеси, како и желбата да јадеме или да престанеме да јадеме.
Два хормони регулираат колку се чувствуваме сити или гладни – грелинот предизвикува чувство на глад, додека лептинот прави да се чувствуваме сити. Откако ќе видиме, мирисаме и почнеме да јадеме храна, потребни се 20-30 минути за лептинот да стане активен. Ова значи дека, кога јадеме премногу брзо, внесуваме повеќе отколку што навистина ни е потребно – лептинот нема доволно време да ни каже дека ни е доста.
Посериозни последици
Пребрзото јадење може да има потешки последици по нашето здравје. Неколку студии покажуваат врска помеѓу брзината со која јадеме и кардиоваскуларните фактори на ризик, покачените нивоа на триглицериди и зголемените шанси за развој на метаболички синдром (до 59% повисоки), особено кај дијабетичарите.
Затоа дефинитивно вреди да се забави и да одвоите момент за да уживате во полежерен појадок, ручек или вечера. Џвакајте полека и внимавајте колку се чувствувате сити. Инвестирајте малку време и подобрете го вашето здравје.

Коментирај анонимно