Царски раскош на дланка: Виенската палата, која ја крие најстарата алпска градина во Европа

Доколку се одлучите да патувате во Виена, сигурно нема да ви биде лесно да изберете што да посетите. Целиот град зрачи со елеганција и софистицираност, секоја галерија и зграда мами да се влезе. Но, колку и да е тешко, обидете се да ја вклучите посетата на познатиот музеј и палата Белведере во вашиот распоред. Комбинацијата на Версајската градина и виенската уметност ќе ве остави без здив.

Палатата Белведере е всушност име за две барокни згради – горниот и долниот дел на Белведере. Тие биле изградени во 18 век како летна резиденција на австрискиот принц Јуџин. Во тоа време, областа не била најпрестижната, а малкумина можеле да помислат дека Landstrasse ќе стане извор на енергија на градот.

Кога умрел принцот Јуџин, царицата Марија Тереза ​​го презела комплексот и го претворила во изложбен простор, со што бил отворен еден од првите јавни музеи во светот. Белведере, меѓу другото, се користел и како царска резиденција, а последен што го користел Белведере како резиденција бил надвојводата Францис Фердинанд.

Еден километар пешачење низ градината

Горниот Белведере веќе на прв поглед остава впечаток колку била богата и моќна империјата. Мермерниот ходник и влезот украсени со статуи на Атлас и салата со тридимензионални фрески на ѕидовите се само вовед во раскошот што ќе го доживеете.

Помеѓу двете згради има прекрасна француска градина, полна со уредни шеталишта, скулптури, фонтани и цвеќиња кои се внимателно засадени за да се создадат совршени и симетрични форми. Затоа паркот често се опишува како еден од најубавите барокни ансамбли во светот. Ако ве потсетува на нешто, тоа може да се должи на фактот што паркот е посветен на францускиот пејзажен архитект Доминик Жирар, кој го проучувал својот занает во Версај.

А она што лесно може да го пропуштите, иако би било штета, е Алпската градина. Тоа е најстарата алпска градина во Европа, која секоја година ги отвора вратите за посетителите кога цвета – од пролет до крајот на летото. Овде ќе најдете повеќе од 4.000 видови на алпски растенија од целиот свет, вклучувајќи 100 јапонски бонсаи.

Како што споменавме, од самиот почеток (долниот) Белведере служел како куќа на уметноста. Отпрвин во него се сместени колекциите на принцот Јуџин, а на крајот на 18 век неговата богата колекција станала отворена за јавноста. Денес чува вистинско богатство: колекција од дури 18.600 уметнички дела од период од 900 години. Меѓу овие дела ќе препознаете некои создадени од Клод Моне и Винсент ван Гог, а секако најголемата колекција е онаа на австриската икона Густав Климт.

Иако комплексот бил тешко оштетен во Втората светска војна, денес е обновен и повторно блесна во полн сјај.