Чадот од австралиските пожари ќе направи „целосен круг“ низ целиот свет, предупредува НАСА

Чадот од тековната криза со пожар во Австралија се очекува да патува „цел круг“ низ целиот свет, пред да се врати во земјата, предупреди НАСА. Организацијата користи флота сателити за да ги анализира чадот и аеросолите кои доаѓаат од пожарите кои продолжуваат да растат во Австралија.

Откако ги проучуваше чадовите минатиот месец, вселенската агенција соопшти дека чадот веќе поминал половина пат низ Земјата и влијае на квалитетот на воздухот во многу други земји.

Од пожарите што започнаа кон крајот на јули, најмалку 28 луѓе загинаа низ Австралија, а повеќе од 3.000 домови се уништени само во Нов Јужен Велс. Ефектот врз дивиот свет е застрашувачки. Постојните пожари се влошија од постојаната топлина и сушата, за која се верува дека е зголемена од климатските промени.

НАСА соопшти дека до 8 јануари, чадот веќе се нашол на половина пат околу Земјата, додека патувал за Јужна Америка, предизвикувајќи магливо небо, истовремено создавајќи разнобојни изгрејсонца и зајдисонца.

Нов Зеланд веќе објави дека страда од „сериозни проблеми со квалитетот на воздухот“ како резултат на пожарите, кои исто така го затемнуваат снегот на планините на земјата, додаде НАСА. Претходно овој месец, беше објавено дека глечерите Фокс и Франц Јозеф во Нов Зеланд добиле кафеава боја како резултат на чадот што доаѓа од пожарите.

НАСА соопшти дека „невидени услови“ на неверојатна топлина и сувост довеле до „невообичаено голем“ број на „pyrocumulonimbus“, кои се бури предизвикани од пожар предизвикани од кревање на пепел, чад и запален материјал. Николас Белуин, климатски научник изјави дека иако не е невообичаено честичките од пожарите да патуваат низ светот, концентрацијата на честичките создадени од пожарите во Австралија е невообичаена и може да влијае на квалитетот на воздухот во другите делови на светот, вклучувајќи ги Чиле и Аргентина.