Човек измисли игло за бездомници кое ја задржува топлината на телото и може да спаси животи

Проблемот со бездомници ширум светот е многу голем. Животите на овие луѓе се прилично загрозени, а потребни се повеќе решенија за да се справат луѓето со ваквите ситуации.

Францускиот инженер Џеофрој де Реинал создаде лесна, склопувачка и преносна игло-конструкција како за бездомните луѓе и веднаш стана „модерен херој“, добивајќи огромна поддршка од луѓе ширум светот.

Инспирација за создавање засолништа

Пред неколку години, откако работел во странство, Џеофрој се вратил во Париз и бил зачуден од количината на бездомници во градот – не сите од нив можеле да најдат топло и безбедно место за спиење, па затоа спиеле на улиците. Тоа е кога Џеофрој почнал да размислува за тоа како може да помогне и решил да се обиде да создаде засолниште од лесни, ефтини и топли материјали.

Прв прототип

Така, со свои пари, Де Реинал го конструирал своето прво засолниште-игло од полиетиленска пена – што помага во зачувување на телесната топлина. Внатрешноста на иглото е покриена со алуминиум, така што температурата во внатрешноста на засолништето може да биде над 10°C повисока од надворешната температура. Засолништето-игло е исто така и водоотпорно.

Собирање средства и поддршка од целиот свет

Откако создаде прототип во сопствениот двор во Бордо, Де Реинал започна кампања за собирање средства преку Интернет, благодарение на поддршката на луѓето ширум светот, тој доби многу повеќе отколку што очекуваше – приближно 20,000 американски долари.

Засолништата не го решаваат проблемот, тие само го олеснуваат животот на улиците

Главната предност на оваа конструкција е неговата мала тежина и преносливост – околу десетина од овие засолништа можат да се вклопат во комбе. Важно е да се напомене дека Де Реинал не ги смета овие засолништа за конечно решение на проблемот – како што споделува, тоа е привремена опција, така што живеењето на улиците, особено во студено време, станува помалку тешко.

Идни планови и перспективи

Меѓу неговите идни планови, Де Реинал сака да го насочи производството и да создаде стотици или дури илјадници од овие засолништа, како и да го подобри дизајнот – да додаде тркала за полесен транспорт и да создаде поголеми засолништа за семејства. Тој исто така споделува дека би било супер да се прошири оваа практика и во други земји.