Чиа или ленено семе? Кое е подобро за нас?
Иако мали по големина, семките од чиа и лененото семе се вистински нутритивни бомби. И двете содржат растителни протеини, здрави масти и антиоксиданси, но имаат и свои уникатни карактеристики кога станува збор за вкус, текстура и начини на употреба.
Чиа семето потекнува од Централна Америка и најчесто е црно. Богато е со растителни влакна кои го поддржуваат варењето, го стабилизираат шеќерот во крвта и придонесуваат за чувство на ситост. Исто така содржи калциум, антиоксиданси и омега-3 масни киселини. Кога е суво, има крцкава текстура, но кога ќе се потопи, се претвора во меки „бисерчиња“, што го прави идеално за правење пудинзи и смути.
Ленено семе
Лененото семе, кое потекнува од регионот на Турција и Иран, има топол, вкус сличен на ореви и е богато со влакна, омега-3 масни киселини и антиоксидансот лигнани, кои го поддржуваат здравјето на срцето и коските. Најчесто се користи мелено, како додаток во овес, јогурт или печива. За разлика од чиата, може да се јаде и суво.
Чиа семе
И двата вида семки можат да се користат како замена за јајце во печива (1 лажица семе + 3 лажици вода). Сепак, лененото семе е подобар избор кога се сака помалку апсорпција на течности, додека чиа е идеална за правење пудинг бидејќи формира желе при контакт со течност.
За мене нема подобро од сончогледот од „Зуко“ (семкара во Центар на Скопје, преку пат на ГТЦ).
Коментирај анонимно