Човек кој тврди дека е „кинескиот Зодијак убиец“ испраќа писма до ТВ станиците

Лице кое тврди дека е „кинескиот Зодијак убиец“ испрати писма до голем број ТВ станици во северниот дел на Њујорк, што предизвика истрага од ФБИ.

Kанцеларијата на Бирото во Албани, наводно, контактирала со новинските организации во градот, барајќи од нив да избегнуваат да отвораат слични писма со цел да се зачуваат можните форензички докази. Не е јасно каква била содржината на писмата, ниту на кои станици биле испратени.

ФБИ не верува дека постои закана за локалната заедница, но одби да коментира дополнително за истрагата за писмата, чија содржина не е откриена.

Убиецот Зодијак никогаш не бил фатен. Познато е дека тој нападнал седум жртви, убивајќи пет, во Бениција, Ваљехо, езерото Бериеса и Сан Франциско. Две лица преживеале.

Историјата на Зодијак убиецот има одредени врски со Албани, при што самиот „Тајмс-унион“ добил шифрирана порака од самопрогласениот убиец во 1973 година.

Во писмото, делумно се вели:

„ГРЕШИTE НЕ СУМ МРТОВ ИЛИ ВО БОЛНИЦАТА ЈАС СУМ ЖИВ И ДОБАР И ПОВТОРНО ЌЕ ПОЧНАМ  ДА УБИВАМ Подолу е ИМЕТО И ЛОКАЦИЈАТА НА МОЈАТА СЛЕДНА ЖРТВА .Но, подобро побрзајте затоа што ќе ја убијам на 10 август во 17:00 кога се менуваат смените. АЛБАНИ е убав град“.

Вестите за писмата доаѓаат откако група поранешни детективи и приватни истражители тврдеа дека го идентификувале мистериозниот Зодијак убиец како Гери Френсис Пост, кој почина во 2018 година.

Сепак, локалните службеници за спроведување на законот во Сан Франциско не се согласија со оваа теорија, при што еден офицер изјави дека идентификацијата првенствено се засновала на „посредни докази“.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.