Човек конечно си го врати она што го изгубил на Антарктикот пред 53 години

Метеорологот од морнарицата Пол Гришам кој сега има 91 година, тргнал кон Антарктикот во октомври 1967 година, каде поминал 13 месеци набљудувајќи ги временските услови како најавувач на временските услови на една научна станица со седиште во островот Рос.

Враќајќи се дома од Калифорнија од „Ледот“, Гришам случајно го заборавил паричникот на ледениот континент. Човкот дефинитивно се откажал од него и неговата содржина и воопшто не ни помислил дека ќе го види за 5 децении.

Паричникот бил откриен откако била срушена зграда на станицата МекМурдо. Паричникот бил пронајден зад шкафче, во кој имало низа лични работи од помладите денови на Гришам како најавувач на временските услови. Внатре биле пронајдени лична карта на Гришам, возачка дозвола и изјава за задржување данок, како и домашен рецепт за Калхуа.

Содржел и картичка пиво, потврди за налози за пари испратени на сопругата на Гришам за неговите добивки покер во станица, плус референтна картичка со џеб со информации за тоа што да се прави по нападот со атомско, биолошко или хемиско оружје. Гришам го добил паричникот по пошта во добра состојба по неколкумесечни мејлови, пораки на Фејсбук и писма помеѓу група мрежи и решени луѓе да го пронајдат неговиот сопственик.

Стивен Декато и Сара Линдберг, биле оние кои успеале да го пронајдат сопственикот на паричникот, заедно со Брус Меки од непрофитната фондација Индијана Spirit of ’45.