Човек од САД откри мистериозен тунел од 19 век под неговата куќа

Додека секој очекува да најде само цевки и нечистотија под својот дом, еден човек најде нешто многу поинтересно. Откако дел од патеката близу неговиот дом се распадна, Гери Маченс, од Илиноис, реши малку да копа и откри тунел од 19 век под неговиот дом.

Се верува дека тунелот датира сè до 1840-тите, но останува мистерија зошто е изграден. Разговарајќи за оваа работа со Фокс 2 Сент Луис, Маченс објасни како тој го направил откритието: „[Јас] имав проблем тука на тротоарот и додека правевме ископување и со преуредување на камењето тука, го откривме овој тунел овде“.

„За што и да го изградија ова, потребни беа многу мажи и многу часови“, додаде тој, додека стоеше во тунелот. „Едно момче не го сторило ова“.

Како тогаш тунелот останал скриен, се прашувате? Маченс верува дека промената на надморската височина од 1895 година, кога била поставена оваа улица со тули, го покрила отворот на тунелот.

Маченс дополнително ја детализира историјата на својот дом до локалниот канал за вести: „Тројца поранешни градоначалници на Алтон живееле во оваа куќа низ годините. Не знам дали некој од нив знаел за [тунелот]. Куќата е изградена во 1890 година, се верува дека тунелот е од 1840 година, што значи веќе бил тука 50 години. За што се користеше, не знам. Добивме мапи што датираат до 1863 година и оваа куќа ја немаше и немаше друга куќа на овој имот овде.“

Сопственикот на куќата продолжи да се прашува дали тунелот можеби се користел за подземна железница. Маченс додаде: „Нема доказ дека [води до железничка пруга], но имаше ферибот во областа Алтон до страната на Мисури и можно е да се користел за тоа.“

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.