Човек со 30 деца кој стана милионер преку ноќ планира да изгради училиште за локалното население

Скромен рудар од Танзанија, кој стана милионер преку ноќ, планира да искористи дел од своето новооткриено богатство за изградба на училиште.

Санину Лаизер (52) заработи 7,74 милијарди танзаниски шилинзи (околу 3 милиони евра) од министерството за рударство во Танзанија, откако продаде два необработени камења од танзанит, исклучително редок и скапоцен наод.

Скапоцените камења, наводно, имаат комбинирана тежина од 15 килограми и се вели дека се најголемото откритие досега во источноафриканската нација. Со тежина од 9,2 кг и 5,8 кг, соодветно, најголемиот танзанит што е миниран пред ова откритие тежеше само 3,3 килограми.

Санину ги откри двата огромни, темно виолетово-сини камења во рудник Танзанит во северниот дел на Танзанија, додека ги минираше минатата недела. Во средата, на 24 јуни, тој ги продаде за време на трговски настан во северниот регион Мањара.

И покрај неговиот нов статус на милионер, нема намера премногу да го промени неговиот животен стил и сака да продолжи да се грижи за своите 2000 крави. Лаизер кој има над 30 деца и четири сопруги – планира да ја одбележи оваа пригода со „голема забава“ и ќе убие една од своите крави како дел од прославата.

„Сакам да изградам трговски центар и училиште. Сакам да го изградам ова училиште во близина на мојот дом. Тука има многу сиромашни луѓе кои не можат да си дозволат да ги одведат своите деца на училиште.“, вели тој.

Користен за правење украси, Танзанит е еден од најретките скапоцени камења на Земјата и може да се најде само во мал северен регион во Танзанија, прв пат идентификуван во 1967 година. Познат по своите неверојатни варијации на нијанси – кои вклучуваат зелена, црвена, виолетова и сина боја – вредноста на овие скапоцени камења е, во крајна линија, одредена од нивната реткост, со подобра боја или јасност што ја зголемуваат цената.