Човек стана милионер откако богатството му падна од ведро небо, буквално

Џошуа Хутагалунг е 33-годишен производител на ковчези со седиште во Коланг, Северна Суматра, Индонезија, кој стана милионер преку ноќ. И не, тој не доби на лотарија, неговата среќа е уште поневеројатна од тоа.

Во дворот на Џошуа паднал метеорит и тој подоцна морал да го ископа бидејќи навлегол во земјата. Хутагалунг очигледно имал среќа што неговата куќа не била погодена од оваа неверојатно брза карпа. Сепак, неговата среќа само продолжила да расте откако го извлекол каменот од земја.

„Кога го подигнав, каменот беше сè уште топол и го донесов во куќата. Звукот беше толку гласна што делови од куќата се тресеа премногу. И, откако пребарав, видов дека лимениот покрив од куќата се скршил.“, вели Џошуа. Метеоритот е составен од јаглероден хондрит и ова го прави многу редок примерок. Обично, овие примероци се продаваат по 700 евра по грам и фактот дека метеоритот на Џошуа тежи 2,1 кг го прави неверојатно вреден.

Џошуа продал дек од метеоритот за кој се верува дека вреди над милион евра, а со ова новооткриено богатство планира да се пензионира и да изгради црква. Тој вели дека со години сакал да добие ќерка и верува дека ова е знак за такво нешто.

Се чини дека Хутагалунг сега ќе ужива во долгогодишно пензионирање додека колекционерите и научниците го испитуваат големиот примерок од метеорит.