Црна Гора ги отвори своите граници за туристи, а Белорусите први ја истражија

Земјата ги отвори своите граници без ПЦР- тест за земјите од Западен Балкан, вклучувајќи ја и Македонија, но и државите како Белорусија. Новинарите на Онлинер, Белорусија го изведоа првиот лет за да видат како Црна Гора се подготвува за новата сезона за што треба да бидат подготвени туристите и што да очекуваат.

Мерки: : максимум четири лица можат да седат на масата

Сè изгледа мазно, но кои се правилата во Црна Гора? Постојат неколку важни точки. Во сите затворени простории треба да носите маски, а ако сте туристичка група, треба да ги носите на улица (ова не важи за националните паркови). И, ако не носите маска, може да добиете парична казна. Нешто слично како кај нас.

За време на празниците и викендите во Црна Гора, големи групи туристи не можат да се преселат од град во град, така што нема многу толпи луѓе.

Не се препорачува патување во Подгорица (главниот град на Црна Гора), бидејќи сега има најголем број на заразени во земјата. Антисептиците се расфрлани во сите хотели, установи и други јавни места, некаде се издаваат маски. Патем, во кафулињата и рестораните повеќе од четири лица не можат да седат на една маса, а туристите не можат сами да си стават појадок.

Друга важна точка е полицискиот час. Во Црна Гора започнува на полноќ и трае до пет наутро.

Свежо море и ниски цени

Туристичката сезона во Црна Гора сè уште не е официјално започната, па подготовките се во полн ек. Безгрижни и среќни приморски мачки трчаат по насипите, а се уште нема народ на планините и на еко-патеките. Почетокот на сезоната е идеално време за оние кои не ги сакаат метежот и не се подготвени за големи трошоци. На пример, можете да изнајмите автомобил за еден ден за 10-15 €, а на екот на сезоната, цените понекогаш се зголемуваат.

Минусот е што морето е сѐ уште многу студено, па не се препорачува за оние кои сакаат да се капат во топло море.

Цетиње, историската престолнина на Црна Гора, има своја атмосфера. Тука скоро и да нема туристички мирис, па можете да го видите животот на локалното население во сета своја слава. Овие се конзервативни и горди луѓе, бидејќи токму нивните предци ја бранеле својата нација и религија во 19 век, кога Османлиите дошле во Црна Гора.

Секој кој сака даја избегне гужвата, сега е идеален период да се посети оваа држава.