Чудесното око на Саурон: Сонар откри мистериозен вулкан на дното на океанот

Околу 280 километри југоисточно од осамениот Божиќен остров, австралиска територија во Индискиот Океан, научниците неодамна забележаа чудесна глетка. Хипнотички прекрасниот, древен вулкан под океанот кој неодоливо потсетува на окото на Саурон (повеќето фанови на Господарот на прстените ќе се согласат) беше препознаен со сонар, на 3.100 метри под истражувачкиот брод.

Тим О’Хара, виш кустос во Австралискиот музеј Викторија, експерт за морски безрбетници и научник кој одговара на прашања за дистрибуцијата на морските животни низ целиот свет преку музејските збирки, пишува за сегашното откритие на чудото на природата.

12 -тиот ден од мисијата насочена кон истражување на австралиските територии во Индискиот Океан го изненади целиот тим.

„Непознат вулкан се појави на екранот како џиновска овална депресија (калдера), со дијаметар од 6,2 километри до 4,8 километри. Околу него има раб висок 300 метри, сличен на очниот капак на Саурон, а зеницата во центарот е конус висок 300 метри “, пишува Тим О’Хара.

Калдерата за која зборува Тим е геолошката форма што вулканот ја создава кога ќе пропадне во себе, создавајќи на тој начин голема и посебна форма на вулкански кратер. Името доаѓа од шпанскиот збор калдера што значи „котел“, и според името, калдерите можат да се полнат со вода, создавајќи кратерски езера. Кога вулканот се распаѓа, стопената магма во основата на вулканот оди нагоре, оставајќи празни комори. Тенката, но цврста кора на површината на куполата потоа се урива, создавајќи голема структура слична на кратер. Често тогаш нов, мал врв почнува да се формира во центарот додека вулканот продолжува да исфрла магма.

„Нашето„ вулканско око “не е единствено. Малку појужно откривме помала морска планина покриена со бројни вулкански конуси, како и малку поголема, но со рамен врв. Следејќи ја темата „Господарот на прстените“, им ги дадовме прекарите Барад-дале (темна тврдина) и Еред Литуи (планини од пепел).“, открива Тим, додавајќи дека Окото на Саурон, Барад-дале и Еред Литуи се дел од група морски планини за кои геолозите претходно проценувале дека се стари повеќе од 100 милиони години. Покрај тоа, се смета дека тие се формирале покрај древниот гребен од времето кога Австралија се наоѓала многу појужно, во близина на Антарктикот.

Рамниот врв на Еред Литуи е формиран од ерозија на бранови во време кога планината излегувала над морската површина, пред полека да се спушти до дното на океанот. Денес, врвот е 2,6 километри под нивото на морето.

Нема сомнение дека записите за многуте животни пронајдени таму ќе бидат првите што некогаш ќе се направат, така што можеме да очекуваме уште изненадувачки откритија, како што е Окото на Саурон.