Чудо на северниот Јадран: Островите на кои се остатоците од Еденската градина

Бриони се состои од група од 14 острови и островчиња лоцирани западно од крајбрежјето на Истра. Најголемите и најпознати острови се Големи Бриони и Мали Бриони. Бриони е широко познат по својата многу блага медитеранска клима и бујна вегетација, а областа на националниот парк е богата со бројни видови тропски растенија кои формираат специјално уредени улички, паркови и градини.

Архипелагот е важно сезонско живеалиште за многу видови на популации на северни птици кои бараат освежување под покровителство на три мочуришни езера. Ова се острови со исклучително и бурно минато, острови на мирот и тишината кои со години служат како претседателска резиденција.

Една од многуте легенди поврзани со архипелагот вели дека на ова место, со грижа на ангелите, биле собрани остатоците од рајската градина, така што заштитени од брановите, тие ѝ остануваат на човечката раса како постојан посетител за убавините на рајот. Подолу ви донесуваме детален водич за посета на Бријуни (Бриони), останува на вас да го истражите овој „рај на Земјата“.

Пристигнување до Бриони

Ако одлучите да патувате до Бриони со автомобил, може да стигнете до Фажана, која се наоѓа во близина на Пула. За да го посетите самиот национален парк, потребно е да се качите на брод во Фажана. Во центарот на ова место има мол од кој плови бродот, билетите може да се купат во филијалата или преку интернет. Возењето до Бриони од Фажана трае само 15 минути, а за тоа време сигурно ќе можете да уживате во чистиот морски воздух и прекрасниот поглед. Кога ќе стигнете на островот ќе влезете во туристички воз со водич.

Што ќе видите на Бриони?

Патувањето на тој начин започнува од источната страна на островот, првиот дел од патувањето вклучува панорамско возење со воз долж брегот на прекрасниот остров сè до северниот дел на островот каде што се наоѓа сафари паркот. За време на возењето со воз ќе имате можност да видите терен за голф, замок, стари објекти изградени во почетокот на 20 век за време на австриското семејство Купелвајзер.

Пред да пристигнат во паркот, посетителите можат да уживаат во погледот на вториот по големина остров – Мал Бриони. На Мал Бриони се наоѓа една од најголемите австро-унгарски утврдувања во Средоземното Море, наречена Мала тврдина Бриони. Во текот на летото, на оваа тврдина се одржуваат разни културни настани и манифестации.

Истражете го светот на повеќе од 80 видови тревојади

Сафари паркот се наоѓа на површина од околу 9 хектари, а таму ќе видите 80 видови тревојади кои најчесто се увезуваат од Африка и Азија, а неодамна се повеќе и повеќе домородни видови. Посетителите можат да се дружат со животни или да се освежат во некој од рестораните. По посетата на паркот сафари, панорамското возење продолжува по западната страна на островот, а посетителите можат да уживаат во погледот на двата помали острова Бриони Врсар и Вангу.

Богатата флора на островите ве остава без здив

Регистрирани се над 400 различни растителни видови на архипелагот, од уникатни шуми со даб , ловор, прекрасни диви орхидеи до егзотична вегетација како бор, кедар и црвено дрво. И покрај самите патишта низ кои поминува возот, расте макијата.

После тоа, посетителите можат да посетат бројни изложби: Изложба на копии од фрески и глаголички натписи на Истра и Кварнер во црквата Св. Герман, изложба на фотографии од Јосип Броз Тито, изложба од сеќавање на стар Австриец и природно-научна изложба. Лесна прошетка по изложбите продолжува сè до волшебната медитеранска градина. Исто така, тука се наоѓа едно од најстарите маслинови дрвја на Медитеранот, кое датира од пред повеќе од 1600 години.