Дали би јаделе путер или сладолед направен од само воздух и вода? Размислете два пати пред да речете „не“, затоа што Бил Гејтс ќе ве убеди дека е вкусно

Калифорнискиот стартап „Savor“, поддржан од претприемачот Бил Гејтс, разви нов метод за производство на млечни производи користејќи само јаглерод диоксид и водород, без потреба да се одгледуваат животни или да се консумира многу вода.

Идејата зад изумот на „Савор“ се заснова на фактот дека сите масти се составени од синџири на атоми на јаглерод и водород. Со патентирање на термохемиски процес, компанијата можеше да создаде молекули на маснотии и да продолжи да развива алтернативи од растителна основа за популарните млечни производи како што се млекото, путерот, сирењето и сладолед. Овие алтернативи не само што наликуваат на нивните природни двојници во текстурата, туку и имаат ист вкус.

 

 

 

Процесот на производство не испушта стакленички гасови, не бара обработливо земјиште и користи помалку од една илјадити дел од водата што се користи во традиционалното земјоделство. Следствено, синтетичките масти оставаат значително помал јаглероден отпечаток од животинските масти.

„Во моментов сме во претмаркетинг и работиме на добивање одобрение од регулативата за да можеме да ја пласираме нашата замена за путер“, рече извршниот директор на „Savor“, Кетлин Александар.

„Не очекуваме продажба до 2025 година“.

Основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, неодамна објасни дека „Savor“ има вистинска можност да создаде успешна алтернатива за путер бидејќи нивната верзија „е навистина пријатна за јадење – исто како и вистински путер, бидејќи е хемиски ист“.

Многу стартапи се соочуваат со предизвикот да ги убедат луѓето да прифатат алтернативи развиени во лабораторија, а вкусот е одлучувачки фактор.

„Тие започнаа со концептот дека мастите се составени од различни синџири на атоми на јаглерод и водород“, напиша Гејтс во својот блог. „Потоа тие решија да ги создадат истите јаглеродни и водородни синџири без да вклучуваат животни или растенија. На крајот, тие развија процес кој вклучува земање на јаглерод диоксид од воздухот и водород од водата, нивно загревање и оксидација за ослободување на масни киселини, а потоа производство на маснотии“.

 

 

 

Милијардерот ја нагласи важноста на алтернативните животински производи, како што е замената за путер на „Savor“, за намалување на емисиите на јаглерод во атмосферата. Сточарската индустрија учествува со 14,5% од глобалните емисии на стакленички гасови, а со растот на населението, се очекува емисиите да се зголемат доколку не се преземат мерки.

„Вистинскиот предизвик е да се намалат цените за производите како нашите и да бидат достапни за пошироката јавност по иста цена или помалку од животинските масти“, напиша Гејтс.

Во блиска иднина, „Савор“ планира да произведува млеко, сирење и сладолед, меѓу другите производи.

  • alex напиша:

    УМРИ БЕ ВИШЕ,КРЕТЕНУ!!!!!!!
    ДА СЕ РААТИСАМЕ !!!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *