Дали може да се промени вашиот коефициент на интелигенција? 5 експерти ги даваат своите одговори на ова прашање!

Кога ќе кажеме дека некој е интелигентен најчесто помислуваме на една нивна карактеристика. Но, интелигенцијата е многу повеќе од тоа. Многу често и не знаеме како да ја дефинираме интелигенцијата, сепак за среќа псотојат експерти кои можат да дадат одговори на нашите прашања. Дали може да се промени вашиот коефициент на интелигенција? Ајде да дознаеме!

Џек Наглиери, професор по истражувања на Универзитетот во Вирџинија:

Одговорот на ова прашање, како и многу други, зависи од голем број фактори. Ако ги погледнете истражувањата каде ги направиле луѓето попаметни (т.е. го подобриле нивниот IQ), она што тие навистина го направиле е дека ги натерале луѓето да функционираат подобро. Имав можност да ги научам децата да бидат подобри во математика, без да ги учам математика. Може да научите дете подобро да ја искористи својата способност за планирање и тоа ги подобрува нивните академски перформанси не само во математика, туку и во разбирање на читање. Значи, она што би рекол, е дека не ги направивме децата попаметни, но ги научивме како да го користат она што го имаат поефикасно и подобро.

Ричард Нисбет, професор по психологија на Универзитетот во Мичиген:

Да, вашата интелигенција може да се промени со текот на времето. Но, тестовите [IQ] ви даваат ист одговор во многу значителен обем, дури и во текот на еден период од една година. Колку сте постари, толку постабилен ќе биде вашиот резултат од тестот. Најголема нестабилност во IQ резултатите е во детството, претежно во адолесценцијата.

Исто така, просечното IQ на луѓето се менува со текот на времето. Во суштина, луѓето добиваат придобивки во современите индустријализирани општества. Индексот на интелигенција се зголемил за три поени во оваа деценија. Всушност, имало зголемување од 18 поени помеѓу 1947 и 2002 година. Значи, просечното IQ на 20-годишник во 1947 година било пониско од просечната интелигенција на 20-годишник во 2002 година. Сега, валидноста на IQ како мерка за сето она што го сметаме за „интелигенција“ е друго прашање.

Стивен Цеси, професор по развојна психологија на Универзитетот Корнел:

Апсолутно. И има многу докази што го документираат ова.

Статија во ноември во списанието „Nature by Price“ и нивните колеги е еден пример. Имало 33 адолесценти, кои биле од 12 до 16-годишна возраст кога започнала студијата. Прајс и нејзиниот тим им дале тестови за интелигенција, ги следеле четири години, а потоа повторно им дале IQ тестови.

Флуктуациите во IQ биле огромни. Не зборувам за неколку точки, туку 20-плус IQ поени, на овој или друг начин. Овие промени во IQ резултатите не биле случајни – тие течеле многу убаво со структурната и функционална слика на мозокот. Да претпоставиме дека вербалната интелигенција на адолесцентот навистина пораснала за тоа време; се менуваа вербални области на мозокот.

Ален С. Кауфман, клинички професор по психологија на Медицинскиот факултет во Јеил:

Нема такво нешто како “коефициент на интелигенција”. Имате коефициент на интелигенција во даден момент. Дека IQ има вградена грешка. Не е како да можеме да застанеме на вага и да видиме колку тежиме.

Разумната грешка околу кој било сигурен коефициент на интелигенција ќе биде плус или минус 5 или 6 поени, за да ви даде интервал на доверба од 95 проценти. Така, на пример, ако некое лице постигне 126, тогаш можете да кажете со 95 проценти сигурност дека вистинското IQ на лицето е некаде помеѓу 120 и 132; во рамките на нашата наука не добиваме поточно од тоа. Сепак, IQ е релативен концепт. IQ е колку добро поминувате на IQ тест во споредба со другите луѓе на вашата возраст и тоа е точно без разлика дали имате 4 години или сте во 40-тите години.

Кевин Мекгру, директор на Институтот за применета психометрија, вонреден професор на Универзитетот во Минесота:

Тоа зависи. Прво, мислам дека е важно да се направи разлика помеѓу најмалку три различни значења на зборот интелигенција. Постои биолошка интелигенција, или она што обично се дефинира како нервна ефикасност. Потоа, тука е психометриска интелигенција – вашиот измерен коефициент на интелигенција – што е индиректен и несовршен метод за проценка на биолошката интелигенција.

Можете ли да ја зголемите биолошката интелигенција? Истражувањата во текот на изминатата деценија користејќи различни невротхнологии сугерираат дека е можно да се усогласи вашата нервна ефикасност или менталната „коњска сила“. Вашите когнитивни функции може да работат поефикасно и на посинхронизиран начин. Па, можете ли да го промените вашиот коефициент на интелигенција? Поединците можат да ги променат IQ резултати. Вашиот резултат може да се смени не заради некоја реална промена во општата интелигенција, туку може да се користат различни тестови со кои се мерат различните мешавини на способности.

Исто така, некои способности (на пр. расудување со флуидност и кристализирана интелигенција или вербални способности) се постабилни со текот на времето, додека други се помалку стабилни (на пр., краткорочна меморија и когнитивна брзина на обработка).

Можеби имате одредено ниво на општа интелигенција, но важно е како го користите. Кога пристапувате до некоја задача, колку добро планирате? Колку добро го прилагодувате вашиот одговор ако не се одвива добро? Овие не когнитивни карактеристики можат полесно да се подобрат од когнитивните способности.