Дали можеме да се „предозираме“ од витамин Ц и какви негативни последици може да предизвика

Во овој период акцент се става на подобрувањето на имунитетот и земање на дополнителна доза на витамини. Сепак сѐ што се прави треба да се прави со умореност и да се консултираме со стручни лица. Витаминот Ц е многу корисен за нашето здравје и имунитет и топло се препорачува во овој период, но што доколку претераме со неговото консумирање?

Витаминот Ц не се задржува во телото, но само во умерени количини

Витаминот Ц е витамин растворлив во вода, што значи дека се раствора во вода. За разлика од витамини растворливи во масти, витамини растворливи во вода не се складираат во телото. Наместо тоа, витаминот Ц што го консумирате се транспортира до вашите ткива преку телесни течности, а сите дополнителни се излачуваат во урината.

Бидејќи вашето тело не чува витамин Ц или не го произведува самостојно, важно е да консумирате храна богата со витамин Ц на дневна база. Сепак, дополнувањето со високи количини на витамин Ц може да доведе до негативни ефекти. Тоа е затоа што ако го преоптоварите вашето тело со поголеми од нормалните дози на овој витамин, тој ќе започне да се акумулира, што потенцијално ќе доведе до симптоми на предозирање.

Колку витамин Ц е потребен на ден?

Важно е да се напомене дека е непотребно за повеќето луѓе да земаат додатоци на витамин Ц, бидејќи лесно може да се добие доволно со јадење свежа храна, особено овошје и зеленчук.

Според Националниот институт за здравство, просечна возрасна жена има потреба од 70 мг витамин Ц на ден. Просечен маж бара 90 мг. Препорачаните количини се повисоки за бремени жени и доилки. Максималната препорачана количина или горната граница е 2.000 мг на ден за сите возрасни.

Доколку се надмине оваа граница можат да се јават следните проблеми:

  • стомачна болка
  • грчеви
  • дијареја
  • главоболки
  • гадење (и можно повраќање)
  • проблеми со спиењето

Луѓето со хемохроматоза се во опасност од предозирање со витамин Ц. Оваа состојба предизвикува вашето тело да складира прекумерни количини на железо, што се влошува со земање премногу витамин Ц. Оваа состојба може да доведе до оштетување на ткивото на телото. Суплементите на витамин Ц исто така може да комуницираат со одредени лекови. Ова е особено точно за лекови за срцеви заболувања и рак.