Дали нашата исхрана го уништува мозокот и ни ја поттикнува анксиозноста? Истражување открива недостиг на клучен мозочен нутриент кај луѓето со хронична анксиозност
Милиони луѓе се борат со хронична анксиозност, но новото истражување кое сугерира дека недостигот на важен нутриент во мозокот може да биде дел од причината, веднаш предизвика сомнеж кај експертите кои велат дека откритијата се далеку од конечни.

Содржина:
- Истражувањето од Калифорнија покажа дека луѓето со анксиозност имаат во просек 8% помалку холин во мозокот
- Холинот, што го има во јајца, месо и риба, е клучен за памтење, расположение и здравје на клетките
- Дали нискиот холин е причина за анксиозност? Науката вели дека не смееме да брзаме со заклучоци ниту со суплементи
- Експертите предупредуваат: нискиот холин не значи сами да се лечите или да ги менувате терапиите
- Науката покажува: организмот сам создава многу малку холин, најмногу мора да внесеме преку храна
- Осумпроцентен пад на холинот го оптоварува метаболизмот и ја намалува отпорноста кон стрес
- Главната порака – нутриентскиот недостиг не е единствена причина за анксиозност, ниту решение
- Балансот во исхраната е клучен – храната богата со холин, витамин Д и Б12 ги поддржува мозокот и расположението
Истражувањето од Калифорнија покажа дека луѓето со анксиозност имаат во просек 8% помалку холин во мозокот
Истражувачите од UC Davis Health во Калифорнија ги анализираа податоците од 25 претходни студии, споредувајќи 370 луѓе со анксиозни нарушувања со 342 без анксиозност, користејќи неинвазивна МРИ техника за мерење на мозочните хемикалии. Откриено е дека кај луѓето со одредени анксиозни нарушувања, нивото на холин – важен мозочен нутриент – во делови што регулираат мислење и емоции е околу 8% пониско.
„8% помалку можеби не звучи многу, ама за мозокот тоа е значајно“, изјави д-р Ричард Медок, професор на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис.

Холинот, што го има во јајца, месо и риба, е клучен за памтење, расположение и здравје на клетките
Холин се наоѓа во јајца, говедско, пилешко, риба и соја, а игра важна улога за меморија, расположение и здравјето на клетките, велат експертите. Авторите на студијата сметаат дека засилената реакција на стрес кај анксиозните може да ја зголеми побарувачката за холин во мозокот, што постепено ги намалува неговите резерви – особено во деловите што го контролираат стресот.
Дали нискиот холин е причина за анксиозност? Науката вели дека не смееме да брзаме со заклучоци ниту со суплементи
Откритијата не докажуваат дека нискиот холин е причина за анксиозност. Истражувачите предупредуваат дека е прерано да се препорача поголем внес на холин преку храна или суплементи. Истражувањето едноставно открива шаблон кај три големи анксиозни нарушувања и може да ја насочи идната наука за поврзаноста на нутриција, мозочна хемија и стресови.
„Тоа сугерира дека нутриционистички пристапи, како соодветна суплементација со холин, можеби ќе помогнат да се врати хемијата на мозокот и да се подобри третманот за пациентите“, изјави ко-авторот Џејсон Смуцни.
Експертите предупредуваат: нискиот холин не значи сами да се лечите или да ги менувате терапиите
Неколку лекари и нутриционисти предупредиле дека резултатите треба да се сфатат со резерва и да не се претпоставува дека анксиозноста се должи само на нарушен внес на нутриенти. Д-р Медок вели дека треба уште истражувања за да се знае дали зголемен холин ја намалува анксиозноста и потенцира дека големи количини холин суплементи можат да предизвикаат несакани ефекти.
Луѓето треба да го проверат внесот на холин како дел од секојдневната нутриционистичка пракса и сите промени да ги дискутираат со лекар, особено ако имаат анксиозност.
Науката покажува: организмот сам создава многу малку холин, најмногу мора да внесеме преку храна
Холинот е есенцијален нутриент – телото произведува само минимална количина, остатокот мора да се внесе со храна. Истражувањата покажуваат дека повеќето луѓе, вклучително и децата, не внесуваат доволно од овој нутриент.
Некои омега-3 масти од риба, како лосос, можат особено ефикасно да достават холин во мозокот, напоменува Медок.
Осумпроцентен пад на холинот го оптоварува метаболизмот и ја намалува отпорноста кон стрес
Психијатарката Нона Кочер од Мајами Бич, која не учествувала во истражувањето, смета дека падот од 8% не е „неважен“.
Кочер го објасни моделот како посочување на стрес по метаболичките процеси: „Знаеме од секојдневната пракса дека оваа оптовареност се поврзува со лесната преплавеност од емоции, послаба издржливост во периоди на стрес и ментален замор рано во денот.“ Сепак, таа верува дека податоците укажуваат повеќе на последици отколку на директна причина.
Главната порака – нутриентскиот недостиг не е единствена причина за анксиозност, ниту решение
Истражувачите нагласуваат дека овие резултати не значат дека холинот е главниот виновник за анксиозност ниту дека луѓето треба да престанат со постојните третмани и да се потпрат само на промени во исхраната. МРИ техниката ги мери стрес-хемиите во мозокот, па нискиот холин може да одразува метаболичко оптоварување, а не само недостаток на нутриенти.
„Големо е недоразбирањето дека недостатокот на нутриент е главната причина за анксиозност“, изјави Лорен Манакер, лиценциран нутриционист од Јужна Каролина, која не учествувала во истражувањето. „Анксиозноста е комплексна и обично вклучува генетика, животни искуства и хемија на мозокот.“
Балансот во исхраната е клучен – храната богата со холин, витамин Д и Б12 ги поддржува мозокот и расположението
Манакер додава: „Дури и ако нискиот холин има поврзаност, тоа не е целата приказна.“ Истражувањата покажуваат дека анксиозност и расположение може да се поврзат и со дефицит на витамин Д. Урамнотежена храна која содржи млеко и јајца – кои даваат холин, витамин Д, Б12 и други важни нутриенти за мозокот – може да придонесе за целокупното здравје, но нутрицијата е само еден дел од борбата со анксиозност.
Кочер согласува дека холинот е само едно парче од големиот мозаик на биологија на стрес и не е единствен двигател на анксиозноста.

Коментирај анонимно