Дали ова е најсреќниот човек во светот? Рудар кој стана милионер откако пронајде редок скапоцен камен повторно го направи истото

Саниниу Лајзер, рудар од мал обем, стана милионер преку ноќ во јуни кога продал два танзанит камења вредни 2,8 милиони евра. Тој го откри третиот камен претходно овој месец, со тоа што скапоцениот камен има тежина од 6,3 килограми. Г-дин Лајзер рече дека во понеделникот, 3 август, парите направени од продажбата ќе бидат искористени за изградба на училиште и здравствена установа во неговата заедница во областа Симанњиро, во северниот регион Манара во Танзанија.

Танзанит, еден од најретките скапоцени камења на Земјата, го има само во северна Танзанија. Еден локален геолог проценува дека снабдувањето може да биде целосно исцрпено во наредните 20 години.

Каменот, кој се користи за правење украси, има најразлични нијанси, вклучувајќи зелена, црвена, виолетова и сина боја. Неговата вредност е одредена од неговата реткост; колку е пофина бојата или јасноста, толку е поголема цената. Некои рудари од мали размери како г-дин Лајзер се здобиваат со владини лиценци да бараат Танзанит, но нелегалното рударство е распространето – особено во близина на рудници во сопственост на големи компании.

Веднаш по продажбата на камењата во јуни, кои тежеа 5,8 килограми и 9,2 килограми, г-дин Лајзер – татко на повеќе од 30 деца – им рече на новинарите дека парите нема да го променат неговиот животен стил, но дека ќе одржи забава.

Рударот рече дека ќе продолжи да се грижи за неговите приближно 2.000 крави, додавајќи дека не треба да преземе дополнителни мерки на претпазливост и покрај неговиот новооткриен статус на милионер. И сега тој планира да ги врати поголемиот дел од парите во неговата локална заедница, донирајќи ги за да помогне во градењето училиште и здравствена установа.