Дали овој британски стоматолог е жив лек за рак? Тој преживеал низа тумори благодарение на неговите уникатни крвни клетки

Д-р Џејмс Хул требал да умре пред многу години. Во текот на изминатата деценија, на 59-годишниот пензиониран стоматолог, мултимилионер и татко на четири деца му бил дијагностициран рак на дебелото црево во фаза 3, рак на панкреасот, карцином на црниот дроб и рак на кожата.

Неговите три најстари деца сè уште биле новороденчиња кога во 2010 година му било кажано дека е малку веројатно дека ќе ја преживее деветчасовната операција за да го отстрани огромниот тумор од цревата.

Една година подоцна, во октомври 2011 година, во неговиот панкреас бил откриен уште еден голем тумор и на него повторно му било кажано да почне да се збогува со најблиските. Ракот на панкреасот има стапка на смртност од 94% во рок од пет години од дијагностицирањето.

Седум години подоцна, откако се пронајдени секундарни тумори во неговиот црн дроб, тој одбил трансплантација иако лекарите му рекле дека тоа е најдобрата шанса да му го спасат животот. „Не можев да се соочам со повеќе операции и се чувствував прилично добро, па решив да се повлечам за да го победам“, вели тој. Денес тој е во одлична форма и еден од ретките луѓе кои преживеале тумор со метастази.

Се чини дека секој пат кога ќе се појави карцином, неговите бели крвни клетки – познати како Т-клетки и клучен дел од имунолошкиот систем – агресивно ги напаѓаат неговите тумори. Способноста на неговото тело да возврати е далеку од она што неговиот медицински третман можеше да го постигне и е толку екстремно, толку необично, што и Џејмс и неговите лекари сакаат да разберат како и зошто, така што знаењето би можело да им помогне на другите луѓе со карцином.

„Ако има нешто во мене што може да им помогне на луѓето, знам дека сум морално должен да сторам сè што можам“, вели тој. Така, од октомври 2018 година тим од водечки специјалисти за карцином и имунологија од шест британски универзитети соработувале во лабораториски студии користејќи ги крвните клетки на Џејмс. Нивните првични сознанија раскажуваат за нешто што може да доведе до најголемиот напредок во терапијата со рак со децении.

Супер-клетките на Џејмс не само што ги препознаваат, напаѓаат и убиваат неговите клетки на ракот, туку и во лабораторија го прават истото со клетките на ракот земени од други пациенти кои страдаат од рак на панкреасот, црниот дроб, градите, рак на дебелото црево и меланом. Како што вели професорот Ендру Сивел, директор за истражување на Институтот за инфекција и имунитет на Медицинскиот факултет на Универзитетот Кардиф, кој е вклучен во студијата: „Џејмс не е нормален. Тој воопшто не е нормален “.

Истражувањата ќе продолжат сѐ додека Џејмс не стане „лек за ракот“ или барем не помогне во лекувањето на, за жал, големиот број на пациенти.