Дали сте знаеле дека: Змиите не можат да се движат по одредени површини

Змиите немаат екстремитети како другите животни. Наместо тоа, тие се движат со помош на своето флексибилно тело, кое се состои од долг ‘рбет на кој има и до 400 ребра. Мускулите поврзани со ребрата им помагаат на змиите да ползат, да се искачуваат и да пливаат, а широките ленти на стомакот им помагаат да не се лизгаат од површините. Но, што правиме ако површината е мазна и лизгава?