Дали велигденските чоколада имаат навистина подобар вкус? Еве што вели науката за тоа
Со приближувањето на Велигден, супермаркетите се полни со чоколадни јајца, а многумина тврдат дека токму овие велигденски чоколади имаат подобар вкус од секојдневните. Но, дали навистина постои разлика?
Анализата на состојките кај ист бренд – на пример, Cadbury Dairy Milk – покажува дека велигденските јајца и обичните чоколади имаат речиси идентичен состав: околу 2.200 килоџули енергија, 7g протеини, 31g масти и 55g шеќер на 100 грама. Единствената мала разлика е во процентот на какао – велигденското јајце има 28%, а обичната чоколада 27%.
Па што е тогаш причината да мислиме дека велигденската чоколада е повкусна?
Начин на перцепција
Главната разлика се крие во начинот на перцепција: вкусот, текстурата и мирисот. Вкусот се формира од шеќерот, какао путерот и горчината од какаото. Но, текстурата – како што се мазноста, кремастоста и чувството на масло во устата – има големо влијание. Исто така, обликот има психолошки ефект: округлата форма, како јајце, често се доживува како покремаста во споредба со аголните чоколади.
Дополнително, велигденските чоколади се шупливи и имаат поголема површина што се допира со устата, па побрзо се топат, ослободувајќи повеќе ароми. Тие често се јадат побавно, со подолго задржување во устата, што доведува до поинтензивно доживување на вкусот.
Време за уживање
Мирисот исто така игра клучна улога – кога чоколадата се топи, се ослободуваат ароми кои се чувствуваат преку носот, при што се добива впечаток на побогат и покомплексен вкус.
На крајот, тука е и психолошкиот момент – велигденската чоколада е поврзана со семејни традиции и празнична атмосфера, што ѝ дава дополнителна „слаткост”.
I zivotinsko caratvo e povkuano od oatanatite 100 gramski cokoladi zatoa sto e potenko.
Коментирај анонимно