Дали знаете како тортата Шарлота го добила името? Ви претставуваме 10 работи кои се именувани по вистински жени!
Сигурно слаткото не размислува по кого е именуванo, на пример, тортата Шарлота или десертот Павлова.
Ние направивме мало истражување и ги најдовме луѓето по кои се именувани некои работи.
1. Принцезата Шарлот – Шарлотa колач
Првично овој деликатес се правел со цел некако да се стави во употреба бајат леб со кој се покривало дното на калапот. Некои историчари веруваат дека оваа торта е именувана по принцезата Шарлот, сопругата на англискиот крал Џорџ III. Таа беше голем љубител на јаболка. Инаку оригиналниот руски рецепт е со јаболко, сега се мешаат какви овошја сакате.
2. Грејс Кели – Хермес „Кели“ чанта
Првично, чантата се викала „Sac à dépêches“ („Поштар“). Во 1954 година, таа се појави во филмот на Хичкок „To Catch a Thief“ со Грејс Кели во главната улога. Таа се заљубила во оваа чанта и 2 години подоцна, како бремена, позирала со неа покривајќи го нејзиниот стомак кој расте. Чантата веднаш почна да се нарекува „Кели“, иако официјално го смени името дури во 1977 година.
3. Кралицата Викторија – слива „Викторија“
Историјата на потеклото на сливата „Викторија“ е навистина мистериозна. Не е познато каде е пронајдена оваа сорта. Првпат е продаден во 1844 година во Шведска и именуван по англиската кралица Викторија.
4. Кејт Мидлтон – „Кејт“ палто од Макс Мара
Во ноември 2012 година, Кејт Мидлтон и принцот Вилијам го посетија Кембриџ. Војвотката носеше капут Макс Мара. Се распродаде речиси веднаш откако Кејт го облече во јавност. После тоа, претставниците на Макс Мара објавија дека решиле да го наречат „Кејт“ – во чест на војвотката.
5. Ана Павлова – десерт „Павлова“
Десертот Павлова бил измислен во Нов Зеланд или Австралија за време или по турнејата низ овие земји од балерината Ана Павлова околу 1920-тите и 1930-тите. Овој деликатес е особено популарен во Австралија и Нов Зеланд на Божиќ, кој го слават во лето.
6. Брижит Бардо – бардо блузи
Во 1960-тите, Брижит Бардо ги популаризираше блузите надвор од рамениците. Последователно, тие почнаа да се нарекуваат бардо блузи. Истото име го доби и самото деколте, во кое рамениците се голи, а деколтето е широко отворено.
7. Луиза Тетрацини – Тетрацини.
Во традиционалниот рецепт, тетрацини се тестенини со живина или морска храна со пармезан во кремаст сос. Јадењето е именувано по популарната италијанска оперска пејачка Луиза Тетрацини. Според една верзија, првпат бил направен во 1908-1910 година од готвачот од Сан Франциско, Ернест Арбогаст, а според друга, од њујоршки занаетчии.
8. Ники Минаж – Џузепе Заноти „Ники“ патики.
Во 2011 година, Џузепе Заноти ги претстави патиките „Ники“, чија муза беше пејачката Ники Минаж. Овие светли неонски чевли со леопардски акценти ѝ прилегаат совршено на пејачката, позната по нејзиниот безобразен стил.
9. Принцезата Марија Александровна – колачиња „Марија“
Колачето Марија првпат било направено во пекара во Лондон во 1874 година. Тоа беше време да се совпадне со бракот на принцезата Марија Александровна со војводата од Единбург. Последователно, бисквитот стана популарен низ цела Европа.
10. Блејк Лавли – „Блејк“ кармин од L’Oréal
Карминот од L’Oréal, именуван по Блејк Лајвли, беше претставен на јавноста во 2015 година. Изгледа особено импресивно на сопствениците на бледа, маслинеста и исончана кожа.