Дали знаевте: Зошто никогаш не треба да пиеме „по една лута“ пред оброк?

Пиењето чашка или две ракија пред оброк е вообичаен обичај дома или во ресторан, но оваа навика не го отвора апетитот и не го подобрува вкусот на храната.

Напротив, може само да го расипе, исто како и варењето, што ќе сигнализира стискање на вашиот стомак, бидејќи го шокираме на овој начин. Но, ако испиете малку горчлив ликер, во мали голтки, нема да ги затворите пупките за вкус, туку ќе ги подготвите, исто како што ги стимулирате гастричните сокови.

Затоа, наместо една „лута на екс“, според бонтонот на масата, можете да пиете билни, горчливи пијалоци со поблаги алкохоли. Во никој случај не избирајте благи пијалоци затоа што може да добиете киселини, па ваквите пијалоци зачувајте ги за крај, како за десерт.

Според легендата, ритуалното пиење горчливи пијалоци пред оброците за да се стимулира варењето датира од античка Грција, кога таткото на медицината, Хипократ, само препорачал ритуално пиење на ароматизирано горко вино пред оброците. Историјата забележува таква култура во други антички цивилизации кои користеле горчливи, лесни алкохолни пијалоци за истата цел: од Асирците до Египќаните и Татарите.

Аперитивот стана популарен дури кон крајот на 18 век, а особено заживеа во Италија. Пијалоците како што се вермут, мартини и кампари станаа популарни со текот на времето, а популарните шприц, негрони и белини наскоро се појавија.

Дигестивите се пијат на крајот од оброкот за да се стимулира циркулацијата и да се подобри варењето. И додека Французите ќе препорачаат коњак, добро бренди или Chartreuse (картузиски хербален ликер), Италијанците се за ракија од грозје, горчливо амаро, Fernet-Branco (горчлив ликер со повеќе од 40 билки и зачини, како мирисна смола, камилица, кардамон, алое, шафран, кантарион и други).

На крајот од оброкот, Германците наздравуваат со ликери како што се Краутерликор и Андерберг, додека во Шпанија и Португалија доминираат збогатените вина. Кој пијалок и да го одберете, бидете нежни со вашето здравје.