Детски прашања на кои возрасните немаат одговори

Ако имате деца, барем еднаш во животот веројатно сте добиле прашања од нив на кои не сте имале одговор. На пример, дали некогаш сте размислувале зошто пасошите имаат само одредени бои или зошто луѓето не можат да се насмевнат на фотографиите за лична карта? Има многу работи кои имаат одредени карактеристики, но понекогаш не се ни прашуваме „зошто“.

1. Зошто не можете да се насмеете на фотографијата на лична карта?

Секој пат кога фотографираме за пасоши, визи или документи, барањата велат дека неутрален израз на лицето и затворена уста се „задолжителни“. Причината се биометриските скенери кои беа лансирани во 2005 година. Скенерите можат да го препознаат лицето на една личност само ако остане неутрално, што овозможува да се спречи лажна употреба.

2. Зошто пасошите никогаш не доаѓаат во портокалова или виолетова боја?

Иако постојат некои варијации на бои кои се користат само во одредени земји, никогаш нема да видите светло зелена, портокалова или виолетова на пасоши. Зошто? Всушност, нема специфични барања, земјите едноставно не користат светли бои бидејќи не изгледаат официјално и сериозно.

3. Зошто повеќето луѓе го мразат звукот на сопствениот глас?

Веројатно сте го слушнале вашиот снимен глас и не ви се допадна, а вие не сте единствените овде – дури има и посебен термин за несакање на вашиот глас – „гласовна конфронтација“. Работата е во тоа што спроводливоста на воздухот и телесното ткиво е различна, а вибрациите внатре во телото не тераат да мислиме дека нашиот глас е всушност понизок.

Но, ако го слушнеме нашиот глас на снимка, тогаш мозокот добива информации за звуците само преку аудитивниот нерв – и вака се појавува оваа дисонанца. Нашиот снимен глас не ги исполнува нашите очекувања и тука се случува исклучувањето.

4. Зошто тениските топчиња се жолти?

Тениското топче претрпе еволуција на бои. Пред да ја имаат својата жолта неонска боја, топчињата биле или бели или црни. Но, проблемот беше што беше тешко да се забележи топката на ТВ екранот. Така, на крајот спортската заедница одлучи да ги направи сите топки жолти за да можат да бидат видливи за публиката.

5. Зошто училишните автобуси и таксињата исто така ги прават жолти во некои земји?

Причината за ова е прилично едноставна – жолтата го привлекува вниманието побрзо од која било друга боја. Меѓу другите предмети, прво забележувате жолти работи дури и во темнина.

6. Зошто алуминиумската фолија има сјајна и мат страна?

Ако некогаш сте користеле алуминиумска фолија, веројатно сте забележале дека има 2 страни – мат и сјајна. Можеби мислевте дека постои „правилен дел“ што треба да ја покрие храната, но причината е во процесот на производство. За време на „мелењето“ кога се нанесува топлина и напнатост за да се истегне и обликува фолијата, двете страни се притискаат заедно и истовремено се мелат. Ова помага да се избегне кршење на фолијата.

7. Зошто газиран сок во лименки и пластични шишиња има различен вкус?

Ако сте љубител на безалкохолни пијалоци, сигурно сте забележале дека содата во лименки има различен вкус од содата во шишиња. Иако производителите ја користат истата формула за различни пакувања, многу луѓе мислат дека конзервираната сода има малку поблаг вкус. Можното објаснување е дека алуминиумот во лименките има полимерна обвивка која може да апсорбира одреден вкус. А во случај на флаширана форма, вкусот е различен поради пластичната хемикалија – ацеталдехид која исто така го менува вкусот.

8. Зошто зајдисонцето и изгрејсонцето изгледаат поинаку?

Објаснувањето е дека патеката на зраците за време на самрак и зори е многу подолга отколку во текот на денот. Пред сончевата светлина да стигне до нашите очи, се расфрлаат пократки бранови должини и ги гледаме боите како жолта, портокалова, црвена за време на зајдисонце. Меѓутоа, на изгрејсонце, темнината на ноќта нè остава со многу остро ноќно гледање, а секоја слаба, мала промена на бојата на небото е очигледна. Така, повеќе бои перцепираме во зори отколку во самрак.

9. Зошто кога сме уморни имаме темни кругови под очите?

По непроспиени ноќи и напорна работа, може да забележиме темни кругови под очите кои жените обично се обидуваат да ги сокријат со помош на козметика. Според лекарите, круговите се појавуваат затоа што заморот и недостатокот на сон може да ја забават циркулацијата на крвта околу очите. И поради тоа, капиларите (крвните садови) кои се наоѓаат во оваа област отекуваат со крв и се шират, правејќи ја кожата под нашите очи потемна.

10. Зошто понекогаш не се сеќаваме на нашите соништа?

Понекогаш после ноќта на сладок, сладок сон, можеме да се сетиме на нашите соништа, но понекогаш не можеме. Причината е вкоренета во биологијата на нашите заспани тела и потсвеста. Соништата што ги паметиме најчесто се случуваат во одредени периоди од нашиот циклус на спиење. Но, ако се будиме со будилник, тоа го зголемува нивото на норадреналин и ни го отежнува сеќавањето на нашите соништа.