Девојка ни открива работи што се нормални во Америка, но навредливи во Русија

Девојка ни откри нормални работи што ги прават Американците, а кои би добиле големо „њет“ во Русија.

Алиса Лиса, која го користи името @alyssuhlyssa, редовно објавува ТикТок видеа ​​во кои објаснува мали разлики помеѓу двете култури кога станува збор за наједноставните работи. На пример, додека многу луѓе имаат тенденција да ги фрлаат клучевите на масата кога ќе се вратат дома, тоа се смета за лоша среќа во руската култура.

Еве неколку од нив: додека во Америка може да се извлечете со тоа да не носите поклон кога одите на гости, кај Русите ова се сметаат за некултурно, додека  Американец може да биде вознемирен ако нивниот пријател е поубаво облечен на забавата, Русинот може и да се налути затоа што не сте се потрудиле да изгледате поубаво.

Исто така во Русија се води битка околу тоа кој ја плаќа сметката во ресторан. Според Алиса, се очекува да има дискусија околу тоа кој плаќа, наместо некој брзо да прифати да биде почастен.

@alyssuhlyssaAre you more American or Russian?😛 ##tiktokrussia ##russiantiktok ##russianvsamerican♬ original sound – Аlyssa Lyssa🦊

Кога станува збор за забава, некои луѓе сметаат дека треба да се придржуваат до времето на поканата. Сепак, за Русите, Алиса вели дека забавите немаат крај, тие завршуваат кога ќе замине последниот гостин, а ако тоа е пред 2 часот по полноќ, забавата била катастрофа.

@alyssuhlyssaMy realest tiktok yet😹 ##tiktokrussia ##russiantiktok ##russianvsamerican♬ original sound – Аlyssa Lyssa🦊

Кога за прв пат ќе се сретнете со мајка или татко на пријател, честопати постои забуна за тоа како ги нарекувате. Дали велите господин или госпоѓа? Дали се осмелувате да ги повикате по име? Честопати Американците ќе кажат нешто како „Само викни ме Кејт“.

Ако прашате руска мајка дали би било во ред да ја наречете Катја, Алиса вели дека таа би одговорила нешто како: „Каква Катја? Јас сум Екатерина Петровна и не ми се приближувај ни чекор повеќе“.

@alyssuhlyssawhat do you call your friends’ parents? 😛 ##tiktokrussia ##russianvsamerican ##russiantiktok♬ original sound – Аlyssa Lyssa🦊