Дијамантна Сутра: Најстарата книга во светот е испринтана на денешен ден и ова е нејзиното значење

Печатена пред повеќе од 1100 години, кинеска Дијамантската сутра во Британската библиотека е еден од најинтригантните документи во светот.

Никој не е сигурен кој бил Ванг Јеи или зошто ја имал отпечатено Дијамантската сутра. Но, знаеме дека на денешен ден во 868 година н.е. – или на 13-ти од 4-та месечина на 9-та година од Ксијантонг во времето на Jи – тој нарача блок-печатач за да создаде свиток долг 5,5 метри светиот будистички текст, вклучително и натпис од долната десна страна со натпис: „Со почит направен за универзална бесплатна дистрибуција од Ванг Јeи во име на неговите двајца родители“. Денес, тој свиток е сместен во Британската библиотека и е признат како најстарата датирана печатена книга што постои.

Шансите се големи дека знаете нешто за Библијата на Гутенберг, која се појави скоро 600 години подоцна. Библиофилите исто така може да имаат познавање на други познати ракописи како што се Книгата на Келс, Книгата Домсдеј и Првото фолио на Шекспир. Па, и Дијамантската сутра треба да биде во тој пантеон на почитувани книги. Еве зошто:

Потекло

Текстот првично беше откриен во 1900 година од еден монах во Дунхуанг, Кина, на стар излез на Патот на свилата на работ на пустината Гоби. Дијамантската сутра, санскритски текст преведен на кинески јазик, беше еден од 40 000 свитоци и документи скриени во „Пештерата на илјада Буди“, тајна библиотека запечатена околу 1000 година кога областа беше загрозена од соседното кралство.

Во 1907 година, британско-унгарскиот археолог Марк Аурел Штајн бил на експедиција, мапирајќи го античкиот Пат на свилата, кога слушнал за тајната библиотека. Тој го поткупил игуменот на монашката група задолжена за пештерата и прошверцувал илјадници документи, вклучувајќи ја и Дијамантската сутра. Меѓународниот проект „Дунхуанг“ сега ги дигитализира тие документи и 100.000 други пронајдени на источниот пат на свилата.

Содржина

Дијамантската сутра е релативно кратка, само 6.000 зборови и е дел од поголем канон „сутри“ или свети текстови во будизмот Махајана, гранка на будизмот најчеста во Кина, Јапонија, Кореја и југоисточна Азија. Многу практичари веруваат дека Махајаните сутри биле диктирани директно од Буда, а „Дијамантската сутра“ има форма на разговор помеѓу ученикот на Буда Субхати и неговиот господар.

Зошто е „Дијамантска“?

Целосен превод на насловот на документот е „Дијамантот што ја пресекува илузијата“. Како што објаснува Сузан Витфилд, директорка на Проектот Дунхуанг, сутрата помага да се пресечат нашите перцепции за светот и неговата илузија. „Само мислиме дека постоиме како индивидуи, но всушност, не сме во состојба на целосна не-двојност: нема индивидуи, нема чувствителни суштества“, пишува Витфилд.

Зошто Ванг Јеи ја нарачал?

Според Витфилд, во будистичкото верување, копирањето слики или зборовите на Буда било добро дело и начин да се стекнат заслуги во културата.

Веројатно монасите редовно го одвиткувале свитокот и гласно ја пееле сутрата. Тоа е една од причините што печатењето се разви рано во Кина, објаснува Витфилд. „Ако можете да испечатите повеќе копии, и колку повеќе копии испраќате, толку повеќе го ширите зборот на Буда, и толку повеќе заслуги испраќате во светот“, пишува таа. „И така, будистите многу бргу ја препознаа употребата на новата технологија на печатење“.

Кој е еден цитат што треба да го знам од Дијамантската сутра?

Тешко е да се преведе сутра од збор до збор и да се сфати нејзиното значење. Но, овој пасус за животот, кој Бил Портер, алијас „Црвен бор“, го адаптира на англиски јазик, е еден од најпопуларните:

„Затоа, треба да го разгледате овој минлив свет –
Ѕвезда во зори, меур во поток,
Блесок на молња во летен облак,
Треперлива ламба, фантом и сон.“

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.