Дијамантска треска зафати село во Африка, откако еден пастир открил нешто необично во полето

Повеќе од 1.000 трагачи по среќа се собраа во селото Квалати во јужноафриканската провинција Квазулу-Натал во понеделникот во потрага по, како што сметаат, дијаманти по откривањето на неидентификувани камења во областа.

Луѓето дојдоа од цела Јужна Африка да им се придружат на селаните кои започнаа да копаат во саботата откако еден пастир го откри првиот камен на отворено поле. Сепак, некои луѓе сметаат дека камењата се кварцни кристали.

,,Откритието ќе го промени животот”, рече еден од копачите, Мендо Сабело, држејќи неколку ситни камења.

,,Ова значи дека нашиот живот ќе се промени затоа што никој немаше нормална работа, јас живеам на непарни работни места. Кога се вратив дома со нив, (семејството беше) навистина пресреќно”, рече 27-годишниот татко на две деца. ..

Невработениот Шумбузо Мбале се согласи, додавајќи: ,,Никогаш во животот не сум видел или допрел дијамант. Ова е првпат да го допрам овде”.

Министерството за рударство во понеделникот соопшти дека испраќа тим геолошки и рударски експерти на локацијата за да соберат примероци и да направат анализи.

Официјалниот технички извештај ќе биде објавен во догледно време, соопшти одделот.

Недостатокот на анализа на каменот не ги одврати трагачите на среќата, бидејќи долгите редови на паркирани автомобили од двете страни на чакалскиот пат беа видливи на само неколку метри од отвореното поле, каде што млади и стари, жени и мажи, копаа земја со избори , лопати и вилушки за наоѓање богатство.

Економијата на Јужна Африка долго време страдаше од екстремно висока невработеност, заробувајќи милиони луѓе во сиромаштија и придонесувајќи за огромната нееднаквост што трае скоро три децении од крајот на апартхејдот во 1994 година. Пандемијата на коронавируси ја влоши ситуацијата.

Некои луѓе започнаа да продаваат камења по почетна цена од R100 (7,29 УСД) до R300.