Дилер на дрога изгуби 53,6 милиони евра богатство и за сѐ е крива чистачката

Сите во одреден момент сме испуштиле готовина или сме ја изгибиле кредитната картичка, но се чини дека треба да бидете прилично несреќни да изгубите над 50 милиони евра. За жал на еден ирски дилер на дрога му се случи токму тоа.

Клифтон Колинс, од Даблин, собрал 6.000 биткоини одгледувајќи и продавајќи канабис и постепено гледал како неговата крипто вредност расте бидејќи акциите на Биткоин се зголемија во последните неколку години. Неговото богатство вредеше околу 53,3 милиони евра кога за прв пат беше пријавено на почетокот на оваа година.

Како и секој кој има толку многу пари Колинс одлучил да се погрижи парите да не можат лесно да се пронајдат. Тој ги поделил Биткоините во 12 различни „паричници“ и ги скрил пристапните кодови за сметките на остатоци од хартија во металното капаче на риболовната шипка што ја чувал во својата куќа.

Тој е прилично уникатно место за криење, но не и за чистачката која откако ја видела старата шипка одлучила да ја фрли во ѓубре. Ако е некоја утеха за Колинс, тој секако не би ги искористил парите. Тој моментално издржува петгодишна затворска казна откако бил уапсен во 2017 година. Но, ова е проблем за полицијата која ги има конфискувано паричниците, но не може да ги отклучи.

Иако по апсењето полицијата ја пребарала куќата на Колинс не успеале да пронајдат ништо, но веруваат дека прачката што исчезнала била исчистена по грешка. Сметките немале никаква активност веќе неколку години, а работниците на депонијата каде што биле однесени имотите на Колинс велат дека се сеќаваат дека меѓу фрлените предмети виделе прачка за риболов.

Отпадот од депонијата се испраќа во странство за согорување, па се чини дека клучот за богатството на Биткоин од Колинс е претворен во чад.