ДНК на човекот од Невада се смени по трансплантацијата на коскена срж и е заменета од ДНК на друг човек

Еден човек од Невада открил дека неговата ДНК се променила по трансплантацијата на коскена срцевина и била заменета, делумно, од онаа на неговиот германски донатор. Крис Лонг, од Рено, открил дека не само што му се префрлила крвта, туку се сменила и неговата ДНК и „семе“, по неговиот третман на леукемија.

Лонг, кој работи во одделот на Шериф Каунти Округот Вашо, изјави: „Мислев дека е прилично неверојатно што можам да исчезнам и може да се појави некој друг“. Сега неговите колеги од полицијата разгледуваат како ваквите измени може да влијаат на кривични случаи и на форензичката работа.

Лонг, кој е во ремисија од акутна миелоидна леукемија и миелодиспластични синдроми, се согласи да собира брисеви за да ги следи сите промени. Дарби Стинемет, криминалист во Вашо, вели: „Бевме видно шокирани што Крис веќе не беше присутен“.

Лонг открил дека целата ДНК во неговата крв се променила три месеци по неговата операција. После четири години, тој открил дека делови од усните и образите содржат ДНК на неговиот донатор. Промената го направи химера, што значи дека тој има два комплети ДНК. Само неговите гради и главата на косата не биле погодени, според сите земени примероци.

Тоа не треба да влијае на личноста на еден човек потврди Ендру Резавани, медицински директор на одделот за пресадување на крв и срцевина во Медицинскиот центар Стенфорд.  Но, објавено е дека имало кривични случаи, вклучително и во Алјаска во 2004 година.

Откако ДНК-профилот се совпаѓал со осомничен кој е веќе во затвор, истражителите откриле дека тој всушност добил трансплантација на коскена срж од неговиот брат, кој на крајот бил осуден.