Доктор „не може да докаже“ дека маж учествувал во создавањето дете во тајната на „породувањето на девицата“

Дури и најверните атеисти ја знаат приказната за раѓањето на Исус Христос, приказна пренесена низ вековите на полноќни миси, коледарски богослужби.

Се верува дека Исус од Назарет, централната фигура во христијанската вера, е роден од млада девица, а неговото чудесно раѓање е прогласено за беспрекорно зачнување.

Ова туѓо потекло е клучно за идејата дека Исус е „роден, а не создаден“, зачнат од Светиот Дух. Тоа е идеја што ја зароби имагинацијата на генерации уметници, писатели и верници, означувајќи ја чистотата на Исус и воспоставувајќи го како Божји син.

Дури и оние кои со целото свое срце веруваат во овој настан може да имаат неколку прашања ако таквото тврдење е направено во нашиот современ свет.

Меѓутоа, настаните што започнаа во 1955 година оставија многу луѓе да се сомневаат во сето она што знаеја дека е вистина. Приказната започнува со генетичарката Хелен Спарвеј, која во тоа време ја истражувала партеногенезата.

За оние, како мене, кои никогаш порано не го слушнале овој термин, партеногенезата е навистина извонреден феномен каде што некои видови всушност можат да се репродуцираат без никаква потреба од мажјак. Партеногенезата се случува кога клетката во женско животно работи како сперма и ја оплодува јајце клетката, што резултира со потомство.

Навистина, екстремно редок настан, партеногенезата претходно беше забележана кај мал број видови, вклучувајќи гуштери, змии, порове, риби и птици, а оваа година беа пријавени девици од кондори од Калифорнија.

Истражувањето на Спарвеј во 50-тите се фокусираше на партеногенезата меѓу гупите. Сепак, таа исто така сакаше да знае дали такво нешто навистина може да се случи со човечки мајки. И така, беше објавен повик во Sunday Pictorial, публикација која подоцна ќе стане Sunday Mirror.

Додека работела на приказната за раѓање од девица, пионерската новинарка Одри Вајтинг наишла на напис во The Lancet за една навидум обична домаќинка која тврдела дека ја задржала својата невиност две години по раѓањето на нејзината ќерка.

Во своите триесетти, во времето на медиумската фасцинација, Емимари Џонс, родена во Германија, била убедена дека нејзината 11-годишна ќерка Моника е зачната без помош од маж.

Со оглед на времето на нејзиното раѓање, зачнувањето на Моника требало да се случи летото 1944 година, период кога Емимари се лекувала од ревматизам во женската болница во Хановер.

Емимари за среќа закрепнала и била отпуштена од болница. Меѓутоа, три месеци подоцна, таа повторно почнала да доживува необична слабост и замор.

По консултација со својот лекар, Емимари била зачудена кога дознала дека е бремена. Девица во времето на изненадувачката вест, немала машки членови на персоналот или посетители во болницата каде што била затворена, што го прави зачнувањето – барем на површина – логична невозможност.

Во согласност со истрагата на Пикторијал за нејзините тврдења, од ноември 1955 година до јуни 1956 година, Емимари и Моника се согласиле на серија експерименти смислени од специјалистички тим предводен од д-р Стенли Балфур-Лин од лондонската болница Гај и Кралицата Шарлот.

Во овој период, Вајтинг поминувала време со необичната мајка и дете во нивниот дом во Херефорд и почнала да се чувствува повеќе како пријател на семејството отколку како репортер.

Првичната серија резултати од тестот заклучиле дека Емимари и Моника навистина се совпаѓале кога станува збор за крвта, плунката и сетилото за вкус, при што се верува дека наодите се во согласност со раѓање од девица, како што објави магазинот You.

Меѓутоа, за последниот тест, тимот пресадил дел од кожата на Моника на Емимари и обратно, со образложение дека, слично како кожни графтови извршени меѓу идентични близнаци, нивниот имунолошки систем ќе резултира со прифаќање на графтот.

Кожата земена од Моника паднала од графтот на Емимари по четири недели, додека графтот на Моника траел уште две недели, што фрла сомнеж во тврдењата.

И покрај тоа што графтовите не успеале, доказите од тестот на крвта, заедно со убедливото сведочење на Емимари, го навеле д-р Балфур-Лин да заклучи дека неговиот тим „не можел да докаже дека некој маж учествувал во создавањето на ова дете“.

Нема преживеани примероци од ткиво за Емимари или Моника, и затоа овие резултати не можат да се држат до лупата на модерното тестирање на ДНК. Понатаму, Спарвеј, Балфур-Лин и Вајтинг одамна починаа, земајќи ги со себе свои лични сметки и теории.

Сепак, приказната за Емимари – чиј подоцнежен живот останува обвиткан со мистерија – продолжува да интригира до ден-денес, обезбедувајќи книжевна инспирација за најпродаваниот роман на Клер Чемберс „Мали задоволства“ од 2020 година.

Во една статија за „Мејл онлајн“ за време на објавувањето на нејзината книга, Чемберс се присети на интервјуто што Вајтинг го дала за „Часот на жената“ на BBC Radio 4 во 2001 година, осум години пред нејзината смрт.

И покрај тоа што склучила она што го сметала за пријателство со Емимари, Вајтинг никогаш повеќе не слушнала за неа откако била објавена сензационалната приказна:

„Потоа [не долго по објавувањето] се разбира таа исчезна од лицето на земјата. Таа рече дека можеби ќе замине во Германија на кратко… И рече: „Ќе стапам во контакт со тебе“.

Никогаш не слушнав ниту еден збор од неа. Неколку пати и пишав на германската адреса што ми ја даде и никогаш ништо не слушнав тоа е многу чудно.“

За да може девицата да забремени, како што е наведено во написот на Slate од 2007 година, јајцето треба да произведе биохемиски промени пред да се подели абнормално за да се надомести дека нема ДНК на спермата.

Сепак, овие два клучни настани се случуваат само во јајце клетките или клетките прекурсори на јајце клетките кај една од секои неколку илјади жени, при што на јајце клетката во прашање, исто така, треба да носи најмалку две посебни генетски гранки за да се произведе одржливо потомство.

Дури и тогаш, речиси е невозможно неоплодените јајце клетки да произведат остварливи ембриони без генетските упатства дадени од спермата на таткото. Со оглед на сите нешта, многу поверојатно е дека невообичаеното раѓање на Моника има сосема поинакво објаснување.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.