Долг 81 метар! Погледнете како е изграден најголемиот хангар на надувување во светот

Најголемиот хангар на надувување е изграден во Џеда, Саудиска Арабија, како дел од меѓународниот аеродром „Крал Абдулазиз“. Монументалната градба, долга 81 метар, широка 75 метри и висока околу 25,5 метри, беше изградена од компанијата Buildair од Барселона во 2019 година.

Станува збор за огромен бел пластичен хангар наречен Hangar H75 Jeddah во кој може да се сместат авиони со големина на Боинг 787 или Ербас А330, а кој го користи саудиската компанија Saudia Aerospace Engineering Industries за одржување на комерцијални авиони.

За разлика од повеќето предмети на надувување од кои воздухот полека „истекува“ со текот на времето и поради температурните разлики, тоа не е случај со хангарите на Buildair. Компанијата разви специјална технологија за надувување наречена AIRTIGHT која ја одржува структурата на место без потреба од континуирано пумпање воздух и на температури до 60 степени Целзиусови.

Исто така, треба да се забележи дека системот за автоматска контрола континуирано го следи воздушниот притисок во самиот хангар. Воздухот во структурата делува како изолатор за луѓето да можат да работат внатре во хангарот во секое време од денот и во сите климатски услови. Исто како и во традиционалните хангари, внатрешноста е опремена со осветлување, клима и систем за заштита од пожари.

Главната предност на хангарот на надувување во споредба со класичните бетонски конструкции е тоа што може да се подигне за кратко време, односно за приближно три месеци. Во тој временски период е вклучено се, од планирањето на објектот до самата градба. Многу лесно се расклопува и пренесува без никакви видливи траги на земја.

Хангарите на надувување не се трајно решение, но може да потрае неколку години. Во последниве години, тие станаа популарни низ целиот свет. Не е ни чудо што Buildair веќе работи на уште поголема постројка за надувување, која ќе може да прими лимени птици како Ербас А380.

Погледнете како Buildair го зеде тековниот рекордер во нивното видео на YouTube.