Премини на МотикаX

Домот на буритото и начосот, мексиканската кујна: Богатство на вкусови, традиции и култури

Мексиканската кујна е една од највлијателните и најразновидните во светот, вклучена во листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО. Таа претставува спој на древни традиции и влијанија од различни култури што низ вековите се вкрстиле на територијата на денешно Мексико.

Кулинарските корени на оваа кујна потекнуваат од предхиспанските цивилизации како Маите, Олмеките, Ацтеките и други народи, кои користеле основни производи како пченка, грав, чили, домати и авокадо. Со доаѓањето на Шпанците, кујната била збогатена со состојки како ориз, месо од говеда и свињи, сирење, пченица и зачини од Европа. Подоцна, преку трговијата, се вовеле и елементи од африканската и азиската кујна.

 

Домот на буритото и начосот, мексиканската кујна: Богатство на вкусови, традиции и култури

Најпознати јадења и специјалитети

Еден од клучните процеси во мексиканската гастрономија е никстамализацијата – обработка на пченка во алкална течност, што овозможува добивање тесто за тортиљи и други основни јадења. Овој процес не само што ја подобрува хранливата вредност на пченката, туку и е основа на голем број традиционални јадења.

Мексиканската кујна се разликува по региони. Во северните области доминираат јадења како бурито, фахитас и начос, додека во јужните и крајбрежните делови преовладуваат морски плодови, зачини и влијанија од карипската кујна. Централниот регион нуди комплексни јадења како моле – густ сос што содржи чоколадо и голем број зачини, кој најчесто се сервира со месо.

Покрај познатите интернационализирани јадења, Мексико изобилува со уникатни и локални специјалитети. Тамалес се приготвуваат од пченкарно тесто и се парени во листови од пченка или банана. Посоле е силна супа од хомини пченка и месо, додека менудо е супа направена од говедски желудник, традиционално јадење за празници. Бирија е зачинето јадење од козјо или говедско месо, потекнува од државата Халиско, а теколота е популарна улична храна – лепче полнето со грав, сирење и сосови.

 

Најпознати јадења и специјалитети

Мексиканската храна е многу повеќе од ланците за брза мексичка храна

Во Мексико, кактусот „нопал“ се користи како вообичаен зеленчук, додека морските јадења како севиче и риба на скара се секојдневие во крајбрежните региони. Исто така, чилакилес и тортата се популарни избори за појадок или брз оброк.

 

Мексиканската храна е многу повеќе од ланците за брза мексичка храна

Вистинската мексиканска кујна е далеку побогата и послоевита од популарните Teкс-Meкс верзии што се проширени во светот. Таа претставува жив културен израз што обединува историја, географија и идентитет на еден народ преку вкус, боја и традиција.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *