Доста е со лоши вести! Еве 18 докази дека 2019 беше добра година

Истражувањата покажуваат дека луѓето имаат тенденција да посветат поголемо внимание на лошите вести и дека имаат тенденција подобро да ги запомнат. Ова се случува затоа што луѓето се програмирани по природа за да забележат било какви потенцијални закани.

И иако сега живееме во побезбеден свет од нашите предци, нашата психа сè уште работи исто и честопати имаме тенденција да оставиме впечаток дека работите околу нас се одвиваат на лошо. Ние сме подготвени да ви докажеме дека ова не е во ред. Прочитајте за нештата што се случиле во светот во текот на оваа година и уверете се дека сè уште има место за добри работи и чуда во нашите животи.

 • Холандија засади покриви на 316 автобуски постојки со цвеќиња, наменети за пчели.
 • Популацијата на грбави китови што беше на работ на истребување во 50-тите години на минатиот век, е обновено скоро целосно. Порано имало само 450, сега нивното население е некаде близу 25 000.
 • Сателитите на НАСА забележаа дека светот е многу позелен сега отколку пред 20 години.
 • Организацијата „Vet Friends Foundation“ наоѓа сопственици меѓу осамените воени ветерани за стари кучиња бездомници и ги покрива сите медицински трошоци за самите животни. И ветерите и кучињата стануваат посреќни.

 • Норвешка одлучи да не дупчи бунари на нафта во Лофонските острови (резервите на нафта таму се проценуваат на околу 60 милијарди американски долари) со цел да се зачува локалниот екосистем.
 • Дневните диско-забави се одржуваат во Сеул, Јужна Кореја, за луѓе над 65 години, за да им помогнат да се справат со деменција и осаменост.
 • 20 африкански земји учествуваат во изградбата на Големиот зелен ѕид со цел да се запре опустинувањето на Африка. Веќе се обновени околу 32 милиони хектари земја.

 • Племенскиот владетел Тереза Качиндамото успеа да го прекине бракот на 3.500 деца невести и да им помогне на девојчињата да го завршат школувањето.
 • Може да платите билет од метрото со пластични шишиња во Рим – едно возење чини 30 шишиња. Во рамките на првиот месец по почетокот на оваа програма, беа собрани околу 100.000 шишиња.
 • Европскиот парламент воведе амандман во законот на Европската унија со кој се забранува продажба и производство на пластични производи за еднократна употреба.

 • Калифорнија донесе закон против суровоста на животните, со кој се забранува продажба и набавка на природни производи од крзно.
 • Владата на Костарика започна кампања за забрана на селфи со диви животни.
 • Необични крстарења по канали станаа популарни во Амстердам: не само што туристите можат да уживаат во разгледување, туку можат да соберат и ѓубре од водата со мрежи во форма на обрач. Веќе се собрани околу 146.000 пластични шишиња.
 • Нобеловата награда за медицина беше доделена за проучување на реакцијата на клетките на телото на количината на кислород на кој се изложени. Ова е револуција во онкологијата: наместо хемотерапија, која влијае на целото тело, ќе биде можно да се влијае само на клетките на туморот, лишувајќи ги од кислород, а со тоа и од можноста да растат.

 • Научниците создадоа храна за мачки што го спречува нивното крзно да предизвика алергиска реакција кај луѓето.
 • Холандија стана првата земја во светот без кучиња скитници.
 • Во 2019 година, 40 земји забранија употреба на диви животни во циркуси.

 • Стив Томсон, градежникот кој неодамна освои 135 милиони долари во националната лотарија, продолжи да ги следи неговите извонредни договори за работа, но рече дека нема да им наплаќа на своите клиенти. Според Стив, тој сака неговите клиенти да купат новогодишни подароци наместо да му плаќаат за неговата работа.