Древна тајна за јогуртот: Во селата на Балканот се користеле живи мравки за да се направи јогурт
Селата во Бугарија и Турција некогаш имале необична традиција: користење живи мравки за правење јогурт. Денес, научници од Универзитетот во Копенхаген и Техничкиот универзитет во Данска повторно го открија овој древен метод на ферментација, покажувајќи дека шумските мравки чуваат бактерии способни брзо да го претворат млекото во ферментиран млечен производ.

Содржина:
Науката откри: бактериите од црвените мравки го ферментираат млекото за една ноќ
Истражувачите од Универзитетот во Копенхаген и Данскиот технички универзитет повторно го тестираа древниот метод: само неколку живи црвени мравки (Formica rufa) додадени во топло млеко, и утрото веќе настапува чудо. Бактеријата Fructilactobacillus sanfranciscensis, која живее во телото на мравката, го претвора млекото во кисело-млечен производ со мек вкус и тревкаст аромат. Форминовата киселина од инсектот ја регулира киселоста и создава идеални услови за корисните микроорганизми.

Траги од заборавена пракса
Етнографски податоци ја потврдуваат традицијата: старите се сеќаваат дека на почетокот на 20 век, тегли со млеко ги ставале директно во мравјалник. За една ноќ, млекото густеело, станувајќи пријатно кисело и ароматично. Во Турција, номадите користеле мравјини јајца кога не им било достапно класичното заквасување. Сите овие обичаи со исчезнувањето на домашното производство и доаѓањето на фабричкиот јогурт биле речиси заборавени.

Гастрономите на денешницата експериментираат
Ова необично знаење стана инспирација и за врвните готвачи — тимот на кулинарната лабораторија Alchemist во Копенхаген, со две Мишелин ѕвезди, создава иновативни јадења како сладолед од овчо млеко заквасен со мравки и коктел каде што киселоста на лимон се заменува со форминова киселина од инсекти. Безбедноста е на прво место: секоја мравка се филтрира и строго се тестира микробиолошки.
Зошто не смееме да ги враќаме мравките во кујната
Современиот јогурт речиси насекаде на светот зависи од само две бактерии — Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Oва го одзело старото богатство на локални закваски, што порано се добивале и од цвеќиња, растенија или инсекти. Иако мравјиниот јогурт е редок пример за симбиоза со микробите, експертите предупредуваат: не експериментирајте дома! Мравките носат паразити, а некои видови се под заштита. Решение? Изолирање на корисни бактерии без употреба на живи инсекти — за безбедност и здрава традиција.

Коментирај анонимно