Две тинејџерки открија астериод кој е упатен кон Земјата

Радика Лахани и Ваидехи Векарија, од градот Сурат во западната индиска држава Гуџарат, работеле на училишен проект кога го пронашле астероидот на кој го именувале како HLV2514. Ученичките од 10-то одделение учествуваа во Проектот Вселенска Индија и НАСА, во кој тие добија можност да ги дешифрираат и анализираат сликите направени од телескопот на Универзитетот во Хаваи. Со сигурност може да се каже, овие девојки не пропуштија ништо.

Учениците кои учествуваа во проектот, чија цел беше да им овозможи пошироко образование на науката и астрономијата, добија слики направени од телескопот ПАН Ѕвезда на НАСА. Оттаму, тие беа научени како да користат софтвер што помага при забележување на небесните тела, како што се астероидите.

Акаш Двоиди, постар наставник и астроном на „SPACE India“, им објасни на Си-Ен-Ен дека учениците тогаш имале за цел да пронајдат подвижни предмети на фотографиите.

Векарија, 15, исто така, објасни: „Го започнавме проектот во јуни и ја вративме нашата анализа пред неколку недели во НАСА. На 23 јули, тие ни испратија е-пошта со која потврдуваат дека идентификувавме објект близу Земјата.“

Иако се смета за објект близу Земјата, тој нема да го предизвика крајот на светот како што го знаеме. Акаш увери дека астероидот е поблизу до орбитата на Марс. Сепак, потребна е минимум еден милион година додека не го сврти својот пат кон нашата планета.